Swelling potential of expansive soils with a critical appraisal of the identification of swelling of Ankara soils by methylene blue tests
- Tez No: 14626
- Danışmanlar: PROF.DR. ALTAY A. BİRAND
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: şişen zeminler, Ankara killeri, Ankara zeminleri, kil mineralleri, metilen mavisi deneyi, Expansive soils, Ankara clays, Ankara soils, clay minerals, methylene blue tests. Science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
S1SEN ZEMÎNLERİN ŞİŞME POTANSİYELİ VE ŞİŞEN ANKARA ZEMİNLERİNİN METİLEN MAVİSİ DENEYİ ÎLE TANIMLANMASININ İRDELENMESİ ÇOKÇA Mühendislik Fakültesi Erdal İnşaat Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof -Dr. Altay A. Birand 325 Sahife, Mayıs 1991 ÖZET Ankara zeminlerinin şişme özellikleri ve bilhassa, değişik araştırmacılar tarafından geliştirilmiş farklı şişme potansiyeli sınıflandırma metodları kullanılarak, şişme potansiyeli özellikleri araştırılmıştır. önceki araştırmacıların Ankara zeminlerinin şişmesini dikkate alarak yapmış oldukları çalışmalar özetlenmiştir. Mineral kompozisyonunun şişen killi zeminlerin şişme potansiyeline etkisi ve Metilen Mavisi Deneyinin bunların şişme potansiyelinin tahmininde kullanılması incelenmiştir. Metilen mavisi deneyi neticesi ve kil muhtevasına bağlı yeni bir şişme potansiyeli sınıflandırma metodu geliştirilmeye çalışılmıştır. önceki araştırmacıların Ankara zeminleri üzerinde yapmış oldukları deneylerin verileri ve yabancı araştırmacıların yayımlamış oldukları metilen mavisi -v-deneyi verileri şişme potansiyelini dikkate alarak değerlendirilmiştir. Bunlardan başka Yazar tarafından ticari olarak saf numuneler ( kaolin, illit, montmorillonit) üzerinde yapılmış olan deneylerin verileri de değerlendirilmiştir. Ankara'nın çeşitli bölgelerinden, çoğunlukla Pliosen-Pleistosen yaslı akarsu göl çökelleri ile alüvyon çökellerinden alınan örselenmiş numuneler üzerinde kıvam limitleri, hidrometre, x-ısınıf PVC metre ve metilen mavisi deneyleri bu zeminlerin şişme potansiyelini belirlemek için yapılmıştır. Bu zeminlerin şişme potansiyelleri değişik şişme potansiyeli sınıflandırma raetodları kullanılarak bulunmuştur. Aynı zemin numunesi için değişik sınıflandırma metodları farklı değerler verebilmektedirler. Omay ( 1970 ) in arazi kabarma ölçümleri, Yazar tarafından önerilen şişme (%) denklemi sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. İstasyonlardan birinde tahmin edilen % kabarma değerlerinin ölçülenlerin iki katı olduğu ; diğerinde ise tahmin edilen ve ölçülen % kabarma değerlerinin birbirine yakın olduğu gözlenmiştir. Kil muhtevası - metilen mavisi değeri abağı kullanılarak, yeni bir şişme potansiyeli sınıflandırması metodu önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SWELLING POTENTIAL OF EXPANSIVE SOILS WITH A CRITICAL APPRAISAL OF THE IDENTIFICATION OF SWELLING OF ANKARA SOILS BY METHYLENE BLUE TESTS Erdal ÇOKÇA Faculty of Engineering Department of Civil Engineering, Ph.D. Thesis Supervisor : Prof. Dr. Altay A. Birand 325 pages, May 1991 ABSTRACT Swelling properties and especially swelling potential characteristics of Ankara soils by using different swelling potential classification methods developed by different researchers were investigated. Studies of previous researchers for Ankara soils with regard to swelling. have been summarized. The influence of the mineralogical composition on swelling potential of expansive clayey soils and the use of Methylene Blue Test in order to predict their swelling potential were studied. A new swelling potential classification method based on the methylene blue test result and clay content was tried to develop. -iii-Data given by previous researchers for Ankara soils and data given by foreign researchers on methylene blue test have been evaluated with regard to swelling potential. Data obtained from tests which were performed on commercially pure samples (kaolinite, illite, montmorillonite) by the Author were also evaluated. Atterberg limits, hydrometer, X-ray, PVC meter, methylene blue tests were performed to determine swelling potential of remolded samples mostly taken from Pliocene-Pleistocene age fluvial lacustrine deposits (terrace deposits) and recent alluvium deposits in various parts of Ankara region. Swelling potential of these soils were evaluated by using different swelling potential classification methods. For the same soil sample these classification methods may give different swelling potential values. Omay (1970)' s field swell observations have been compared with the percent swell equation proposed by the Author. In one of the stations estimated % heave values are approximately two times higher than the measured % heave values; for the other station estimated and measured % heave values are close to each other. A new swelling potential classification method has been proposed by using clay content versus methylene blue value chart.