Wave-type flows at abrupt bottom changes
  1. Tez No: 14627
  2. Yazar: NİHAT EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURAY TOKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wave-type flow, Abrupt Drop, Abrupt Rise, Head Loss, Drag Coefficient
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET ANİ TABAN DEĞİŞİKLİKLERİNDE DALGA TİPİ AKIMLAR EROSLU, Nihat Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yönetmeni : Doç. Dr. Nuray TOKYAY Mayıs 1991, 126 sahife Hidrolik sıçramaların oluşumlarını kontrol etmek için düşü veya eşik kullanıldığında dalga tipi akımlarla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada kanal tabanındaki düşü veya eşiğin sebep olduğu dalga tipi akımlar deneysel olarak incelenmiştir. Eşiklerde, dalga tipi akımların başlama noktası kuyruk suyu derinliğine bağlı olarak menba akım parametreleri cinsinden ifade edilmiştir. Havalı ve havasız dalga tipi akımların oluşumları ise menba Froude sayısı ve göreceli eşik yüksekliği cinsinden tanımlanmıştır. Eşiğe etki eden kuvvet, sürükleme katsayısı,!^, kullanılarak tanımlanmış ve bu katsayının göreceli eşik yüksekliği ile değişimi elde edilmiştir. Ayrıca, dalga karakteristikleri menba akım parametreleri cinsinden ifade edilip, dalga tipi akımlarda oluşan yük kayıpları da incelenmiştir. Düşülerde oluşan dalga tipi akımlar ve dalganın altında oluşan döngü renkli yün parçacıkları kullanılarak görüntülenmiştir. Düşülerdeki dalga karakteristikleri de menba akım parametrelerine bağlı olarak belirlenmiş ve oluşan yük kayıpları basit hidrolik sıçramadaki yük kaybı ile karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : Dalga tipi akım, Eşik, Düşü, Yük Kaybı, Sürükleme Katsayısı Bilim Kodu : 624.02.01 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WAVE-TYPE FLOWS AT ABRUPT BOTTOM CHANGES EROGLU, Nihat M. S. in Civil Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Nuray TOKYAY May 1991, 126 pages The control of hydraulic jumps by using abrupt bottom changes may cause wave-type -Flows. In the present study, the wave-type -Flows at abrupt rises and drops have been investigated experimentally. For abrupt rises, the initiation of wave -For a given tailwater depth is represented in terms of upstream -Flow parameters. The occurrence of aerated and non-aerated waves in terms of upstream Froude number and the step height relative to the depth of incoming flow is given. To compute the force on the step, a drag coefficient is used and the variation of this drag coefficient with the relative step height is obtained. The energy loss in wave-type flow is also presented. For abrupt drops, the wave- type -flow and the vortex -Formation beneath the wave are visualized by using colored yarn pieces. The wave characteristics, both for abrupt rise and drop, are obtained in terms of inflow parameters. The energy loss in wave-type of -flow is compared to that of simple hydraulic jump.