Application of moire fringe method with new grid making techniques
  1. Tez No: 14639
  2. Yazar: MEHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER G. BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Moire Fringe, Grid, Linotype, Kuru Film, Positiv 20, Dairesel Delik, 45° Tek Çentikli Plaka, Moire Fringe, Grid, Linotype, Dry Film, Positiv 20, Circular Hole, 45° Single Notched Plate
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET MOIRE METHODUNUN TENİ GRID YAPMA TEKNİKLERİYLE UYGULANMASI ÇELÎK, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Mak. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer G. Bilir Temmuz 1991, 109 sayfa Yeni Grid yapma tekniklerinin geçerliliğini test etmek için hazırlanmış, fotoğraf makinası ile birlikte ayarlanabilen projektör, ışık kaynağı ve yük miktarını gösteren çekme aletinden oluşan düzenek kurulmuştur. Gridler Macintosh bilgisayarda tasarlanmıştır. Linotype yazıcısından fotomaskesi alınmış ve deney parçalarının üzerine, Kuru film ve Positive 20 tekniklerini uygulayarak gridler meydana getirilmiştir. Çekme yükü altındaki dairesel delikli plakanın gerilim ve uzanım dağılımı ve daha önce teorik olarak incelenmemiş 45° tekçentikli plaka problemi üzerinde çalışılmıştır. Dairesel delikli plakanın deneysel ve teorik sonuçlar arasındaki uyum görülmüştür. Gösterim amacıyla bazı problemler incelenmiş ve bunların moire resimleri ekte gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF MOIRE FRINGE METHOD WITH NEW GRID MAKING TECHNIQUES ÇELÎK, Mehmet M.S. in Mechanical Eng. Supervisor: Prof. Dr. Ömer G. Bilir July 1991, 109 pages The set up consisting of an adjustable projector with camera, a light illuminator and a specimen frame with a load cell is prepared in order to test the validity of new grid making techniques. The designing of gratings are done in Macintosh computer. The Linotype printer is used to obtain photomask and then Dry film and positiv 20 techniques are employed to print gratings on the specimen. The problem of determining the distribution of strains and stresses in a plate with a circular hole under unidimensional load and strain distribution of a 45° single notched plate that was not illtheoretically investigated before, are studied. The agreement of experimental and theoretical values is satisfactory for the circular hole problem. Additional experiments on some problems were performed for demonstration purposes and their moire photographs will be presented in the appendix.