İlköğretim fen bilgisi dersinde yer alan yaşamımızı yönlendiren elektrik ünitesinin öğrenme döngüsüne göre işlenmesi
Teaching the unit 'electricity which directs our life' in the science lessons of primary school within the approach of learning cycle
  1. Tez No: 146490
  2. Yazar: PINAR HUYUGÜZEL ÇAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 4-E Fen Bilgisi Öğrenme Döngüsü, Yapılandırmacı Teori, Elektrik, Kavram Yanılgısı, Geleneksel Öğretim Yöntemi. -133, 4-E Science Learning Cycle, Constructivist Theory, Electricity, Misconception, Traditional Teaching Method. 135
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı; yapılandırmacı (constructivism) öğrenme teorisine dayalı 4-E (Exploration, Explanation, Expansion, Evaluation) Fen Bilgisi Öğrenme Döngüsü yönteminin 6. sınıf öğrencilerinin Fen Bilgisi dersinde yer alan“Akan Elektrik”konusunu anlamaya olan etkisini araştırmaktır. Bilindiği gibi 2001 yılında uygulamaya konan Fen Bilgisi öğretim programının temelleri yapılandırmacı öğrenme teorisine dayanmaktadır. Bu teoriye göre, öğrenmede en önemli unsur öğrencilerin öğretilecek konu ile ilgili ön bilgileridir. Bu nedenle yapılacak öğretim öğrencilerin geçmiş yaşantı ve bilgilerinden ayrı düşünülemez. Anlamlı ve kalıcı öğrenmenin gerçekleşebilmesi için öğrencilerin ön bilgileri ve olası kavram yanılgıları ortaya çıkarılmalı ve eğitim süreci bunlara dayandırılarak planlanmalıdır. Çalışmada“Yaşamımızı Yönlendiren Elektrik”ünitesi içerisinde yer alan“Akan Elektrik”konusu ele alınmıştır. Elektrik konusu oldukça fazla soyut kavramlar içerdiğinden, öğrenciler tarafından anlaşılması güç bir konu olarak algılanmaktadır. Çalışmada öğrencilerin elektik ile ilgili olası kavram yanılgılarını ortaya koymak ve konu ile ilgili ön bilgilerini açığa çıkartmak amacıyla Akan Elektrik konusu ile ilgili bir başarı testi geliştirilmiştir. Bu test gerekli literatür taraması yapılarak ve Fen Bilgisi öğretmenlerinin görüşleri alınarak hazırlanmıştır. Ayrıca öğrencilerin fene karşı tutumlarını ölçmek için de likert tipi bir tutum ölçeği geliştirilmiştir. Her iki ölçme aracı deneysel işlemin hem başında hem de sonunda uygulanmıştır. Araştırmanın deneklerini İzmir Cavit Özyeğin İlköğretim Okulunda öğrenim gören 6. sınıf öğrencileri oluşturmuştur.. Araştırmada kontrol gruplu öntest- sontest deney deseni uygulanmıştır. Araştırma 79 öğrenciden oluşan 1 kontrol grubu, 1 deney grubu olmak üzere 2 grupta yürütülmüştür. Kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemleri, deney grubunda yapılandırmacı teoriye dayalı 4-E Fen Bilgisi Öğrenme -132Döngüsü yöntemi uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarında dersler araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Uygulamaların sonunda 4-E Fen Bilgisi Öğrenme Döngüsü yönteminin geleneksel öğretime göre, öğrencilerin Akan Elektrik konusundaki başarıları üzerinde daha etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study was to investigate the effectiveness of 4-E Science Learning Cycle method which is based on the constructivist theory on the 6th grade students' understanding of“Flowing Electricity. It is known that the Science Curricula which began to be applied in 2000-2001 is in fact based on the constructivist theory. According to this theory, the most important factor in learning is the students' previous knowledge about the topic to be taught. For this reason, the teaching to be applied cannot be considered apart from the students' previous experience and knowledge. In order to provide a meaningful and permanent learning, the students' previous knowledge and probable misconceptions should be made clear and than the education process should be planned accordingly. In this study the topic, called ”Flowing Electricity“ which takes place in the unit of ”Electricity which direct our life" has been chosen. Since the topic of electricity involves so many abstract concepts, it is perceived by the students as a difficult topic. In order to show the students' probable misconceptions about concepts and their previous knowledge on electricity, an achievement test has been developed. This test was developed by looking at the references about the topic and asking for the opinions of the science teachers. Apart from this, an attitude scale has also been developed in order to find out attitudes of the students toward science. Both of these tests were applied at the beginning and at the end of the treatment. The test subjects were chosen from the 6th class of an elementary school, called Cavit Özyeğin primary school. In this research the pre-test and the post test with control group were applied. This research was applied to 79 students within the two groups, called control group and experimental group. In the control group, the traditional teaching was applied; whereas in the experimental group, 4-E Science Learning Cycle Based on Constructivist Theory was applied. In both group, the lessons were taught by the researcher. 134At the end of application, 4-E Science Learning Cycle Based on Constructivist Theory proved that the students who were taught according to this theory became more successful than the ones who were taught within the traditional teaching.