Ortaöğretim kurumlarında disiplin cezası alan öğrencilerin sosyo-ekonomik yönden incelenmesi (Kayseri örneği)
An evaluation process of secondary level students who were given a discipline penalty in term of their socio-economic level (Kayseri example)
- Tez No: 146492
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİYAZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Secondary Education, socio-economic factors, discipline, penalty
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, Kayseri ilindeki ortaöğretim kurumlarında disiplin cezası alan öğrencilerin sosyo-ekonomik yönden ne gibi özellikler gösterdiklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Kayseri ili sınırları içerisinde bulunan ortaöğretim kurumlan oluşturmuştur. Kayseri Lisesi, Fevzi Çakmak Lisesi, Behice Yazgan Kız Lisesi, Şeker Lisesi, Aydınlıkevler Lisesi, Merkez Endüstri Meslek Lisesi, Mimar Sinan Endüstri- Meslek Lisesi, Melikgazi Mustafa Eminoğlu Lisesi'nin oluşturduğu sekiz ortaöğretim kurumu ise bu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla disiplin cezası alan öğrencilere ait bilgi formu oluşturulmuştur. Oluşturulan bilgi formunda ceza alan öğrencilerin kişisel bilgilerine ve sosyo-ekonomik özelliklerine yer verilmiştir. Bilgi formlarından elde edilen verilerin analizinde basit frekans tabloları hazırlanmıştır. Hazırlanan frekans tablolarından yola çıkılarak gerekli yorumlar yapılmıştır. Araştırma sonucunda cinsiyetin, sınıf seviyesinin, okuldaki başarı durumunun, kardeş sayısının, ailenin ekonomik durumunun, anne babanın tahsil durumunun, halihazırda ikamet edilen ve çocukluğun geçirildiği yerin, anne ve babanın mesleğinin öğrencilerin disiplin suçu işlemesinde etkili olduğu görülmüştür. Buna göre; erkeklerin kızlara oranla daha fazla disiplin suçu işledikleri, kız ve erkek öğrencilerin işlemiş oldukları suç türlerinin farklı olduğu, sınıf seviyesinin yükseldikçe suç işleme oranlarının arttığı, okuldaki başarı durumu zayıf olan öğrencilerin ve kardeş sayısı fazla olan öğrencilerin daha çok suç işleme eğiliminde oldukları, ailenin ekonomik durumu iyileştikçe suç işleme oranlarının azaldığı, ekonomik duruma göre işlenen suç türlerinin farklı olduğu, anne babanın öğrenim durumu yükseldikçe çocuğun suç işleme oranlarının azaldığı görülmüştür. Ayrıca ceza alan öğrencilerin halihazırda ikamet ettikleri ve çocukluklarım geçirdikleri yerin genelinin il merkezi olduğu, ceza alan öğrencilerin genelinin anne ve babalarının sağ ve öz olduğu, ceza alanV öğrencilerin büyük çoğunluğunun aileleriyle birlikte oturdukları gibi sonuçlara ulaşılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Ortaöğretim, sosyo-ekonomik faktörler, disiplin, ceza
Özet (Çeviri)
This study was conducted to see which socio-economic characteristics the punished secondary schools students studying at the schools found in Kayseri display. The population of the study consists of all the schools found in Kayseri. The sampling was chosen from these eight schools: Kayseri Lycee, Fevzi Çakmak Lycee, Behice Yazgan Girls Lycee, Şeker Lycee, Aydınlıkevler Lycee, Merkez Endüstri Meslek Lycee (vocational high school), Mimar Sinan Endüstri Meslek Lycee (vocational high school), and Melikgazi Mustafa Eminoğlu Lycee. To collect data about the punished students, information sheets were prepared. In the information sheets the students were asked about their personal and socio-economical characteristics. In the analyses of the information sheets, only simple frequency tables were employed: and then the necessary interpretations were made basing on these tables. According to the results of the study these factors are involved in the students' committing discipline penalties: sex, the grade of the student (i.e. if s/he is a second, third, fourth, etc year student), number of the brothers and sisters, the economic condition of the family, the education degrees parents have, present and past neighborhoods, and the jobs of the parents. We have found that; boys commit more penalties than girls commit, boys and girls commit different kinds of penalties, senior students commit more penalties, students with relatively more brothers and sisters, and less successful in classes commit more penalties, as the economic condition of the student gets better the ratio of the penalties decreases, students from different economic background commit different kinds of penalties, the students of the parents with superior educational degrees commit less penalties. Besides, generally the punished students' past and present neighborhood is in the city center; most of the students' parents are alive and they are living with their parents.