Ortaöğretim kurumlarında disiplin kuruluna yansıyan davranışlar ve öğretmenlerin ceza gerektirici davranışlara ilişkin görüşleri
Distruptive behaviours of high school students causing them to sent to discipline committee and views of the teachers on behaviours requiring punishment
- Tez No: 174929
- Danışmanlar: DR. ERGİN EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Disiplin, disiplin kurulu, ceza, istenmeyen davranış, Discipline, discipline committee, punishment, distruptive behaviours
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin disiplin kuruluna gönderilmesine yol açan davranışlar ve bu davranışlara verilen cezaların ne olduğunu ve öğretmenlerin Ortaöğretim Kurumlan ödül ve Disiplin Yönetmeliği 'nde belirtilen ceza gerektirici davranışlara ilişkin görüşlerini saptamaktır. Araştırma, tarama modelinde betimsel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Ankara İli Yenimahalle İlçesi'nde bulunan 10 ortaöğretim okulu ve bu okullarda görev yapan 360 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmanın verileri örneklemdeki okullara ait öğrenci disiplin formlarının incelenmesi ve araştırmacı tarafından geliştirilen anketin uygulamasıyla toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde ve Ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarından bazıları şöyle sıralanabilir: (1) Genel olarak tüm okul türlerinde uyarma-kmama-mahrumiyet cezası alan öğrenci sayısı diğer ceza türlerini alan öğrenci sayısına göre daha fazladır. (2) İmam-hatip liselerinde disiplin kuruluna yansıyan ve ceza verilen istenmeyen davranış gösteren öğrenci sayısı diğer okul türlerine göre daha fazla, endüstri meslek liseleri ve ticaret meslek liselerinde ise diğer okul türlerine göre daha azdır. (3) Ortaöğretim Kurumlan Ödül ve Disiplin Yönetmeliği 'nde ceza gerektiren davranışlar olarak belirtilen davranışlardan yaklaşık olarak %30'u ile okullarda karşılaşıldığı ya da disiplin kuruluna yansıdığı saptanmıştır. (4) Öğretmenler uyarma-kınama-mahrumiyet cezası gerektiren davranışların büyük bir kısmının öğretmenin sınıf yönetimi becerileri ile çözülmesi gereken davranışlar olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir. Diğer ceza türlerini gerektiren davramşlann büyük bir kısmının ise disiplin yönetmeliği kapsamında çözülmesi gereken davranışlar olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir. (5) Genel olarak öğretmenler istenmeyen davranışlara verilmesi gereken cezalar ile ilgili olarak Ortaöğretim Kurumlan ödül ve Disiplin Yönetmeliği 'nde uygun görülen cezalara göre daha hafif cezalar tercih ederken, erkek öğretmenler bayan öğretmenlere göre daha ağır cezalar verilmesi yönünde görüş bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to identify distruptive behaviours of high school students causing them to sent to discipline committee, the punishments given to those behaviours, and the views of the teachers on behaviours requiring punishment in Secondary Education Award and Punishment Regulation. The study has been conducted in descriptive model. The sample is composed 360 teachers working at 10 high schools located in Yenimahalle, Ankara. The data were collected from school discipline reports and administration of the questionnaire developed by the researcher. Frequency, percentage and Chi-square test were used for data analysis. Some results of this study are: (1) Generally in all school types, the number of students who got“premonition- condemnation- deprivation”punishments, is more than other types of punishments. (2) In imam-hatip high schools, the number of disruptive students is more than other school types; in industrial vocational high schools and business vaocational high schools the number of disruptive students is less than other school types. (3) Just 30% of the disruptive behaviors, which are defined in Secondary Education Award and Punishment Regulations, are seen as cases at schools. (4) In teachers' perspectives, most of the“premonition- condemnation- deprivation”punishments can be prevented by teachers' classroom management skills. They also mentioned that the other behaviors, which need severe punishment, could be solved in discipline committee. (5) Generally teachers choose to give lighter punishment compared to Secondary Schools' Award and Punishment Regulations. Male teachers choose to give more severe punishment than female teachers.