Türk basınında Balkan Savaşları (1912-1913) (İkdam, Sabah, Tanin)
Balkan Wars in the Turkish press (1912-1913) (İkdam, Sabah, Tanin)
- Tez No: 146550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Türk basını, Balkan Savaşları, Tanin, îkdam, Sabah, Turkish press, Balkan wars, Tanin, İkdam, Sabah
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
TÜRK BASININDA BALKAN SAVAŞLARI (1912-1913) (İkdam, Sabah, Tanin) ÖZET Balkan Savaşları, Türk tarihindeki felâketler silsilesinin önemli bir halkasını oluşturmaktadır. Bu savaş siyasî, sosyal, askerî yönü itibariyle önemli sonuçlar doğurmuştur. Balkan Savaşları, Türk basınında geniş yer bulmuş, basın savaşı millî menfaatler doğrultusunda değerlendirmiştir. Savaşın başında gazetelerin iddialı yorumlar yaptıkları görülmekte ve Osmanlı Devleti'nin savaşı kazanacağına tam bir güven bulunmaktadır. Gazeteler gelişmeler karşısında devamlı olarak kamuoyunun heyecana kapılmaması, birlik ve beraberliğin devam ettirilmesi için yayınlar yapmışlardır. Osmanlı Devleti'nin bu savaşta kısa sürede aldığı yenilgilerden sonra nasıl yalnız bırakıldığını ve nasıl bir acz içerisine düştüğünü gazetelerin haber ve yorumlarından anlamak mümkündür. Milletçe büyük bir felâket karşısında bulunulduğu bir sırada, her ne kadar bütün milletin birlik beraberlik içinde olması ve hükümete destek vermesi tüm gazetelerin ortak fikri ve söylemi ise de olayların gelişimi ile birlikte bu söylemler unutulmuş, baştaki hükümete yakınlık durumuna göre gazetelerin yorumu, olaylara karşı tavrı farklılık göstermiştir. Ayrıca sansürün de bu dönemde ağır bir şekilde uygulandığı ve bunun gazete yayınlarına etkisi göz ardı edilmemelidir. Savaşın birinci safhasındaki Balkan ittifakını en büyük tehlike olarak gören basın, savaşın ikinci safhasındaki Balkan ihtilâfını ise Osmanlı Devleti için bir nimet olarak kabul etmiş ve bundan istifade edilmesi fikrini benimsemiştir.
Özet (Çeviri)
BALKAN WARS IN THE TURKISH PRESS (1912-1913) (İkdam, Sabah, Tanin) ABSTRACT Balkan wars were one of the disastrous happenings in the Turkish history. This war caused many important political, social and military results. Balkan wars appeared in the Turkish press in wide range and were evaluated according to national benefits. It is seen that the newspapers made many assertive comments and were sure that the Ottoman Empire would win the war. The newspapers had published some publications demanding the public not to get agitated and continue corporation. We can understand from the newspapers' comments and news how they left the Ottoman Empire alone after the short defeat. While being in such a disastrous period, although it was the newspapers' common thoughts to support the government and being in corporation, after the sequence of events these sayings were forgotten, the comments were varied according to the sympathy to the government in charge. Also it shouldn't be undervalued that censorship was applied deeply and the effects were seen in the newspapers. The press considered the Balkan coalition to be the most dangerous issue at first. In the second stage, they thought that it was a blessing for the Ottoman Empire and agreed to benefit from this.