İşletmelerde iç kontrol ve iç denetim: Türkiye'deki beş yıldızlı otellere yönelik bir araştırma
Internal control and internal auditing in enterprises: A survey on the five stars hotels
- Tez No: 146551
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN UZAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Denetim, Denetim, Beş Yıldızlı Oteller, Internal Control, Internal Auditing, Auditing, Five Star Hotels
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
İŞLETMELERDE İÇ KONTROL ve İÇ DENETİM: TÜRKİYE'DEKİ BEŞ YILDIZLI OTELLERE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA ÖZET Giderek yoğunlaşan rekabet ortamında hızla büyüyen işletmelerde faaliyetlerin belirlenen hedefler doğrultusunda gerçekleştirilmesi ve işletme kaynaklarından maksimum düzeyde verim alınabilmesi için, yönetim faaliyetlerinin bir iç denetim fonksiyonu ile desteklenmesi gerekir. İç denetimden beklenen faydayı elde edebilmek için etkin bir iç kontrol sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. İç kontrol sistemi, işletmenin hatalı ve hileli işlemleri önlemek amacıyla kendi olanaklarıyla ortaya çıkardığı bir sistemdir. İşetme iç kontrol sistemini kurarak ve sistemin devamlılığım sağlayarak kendini korumaktadır. Çalışmamızın amacı, işletmelerde iç denetim ve iç kontrol çalışmalarının tanımı ve önemini belirlemek ve Türkiye'deki beş yıldızlı otellerdeki uygulama düzeyini araştırmaktadır. Bu amaçla beş yıldızlı otellere anket uygulanmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak iç kontrol sistemi tanıtılmıştır. İkinci bölümde de iç denetim fonksiyonuna ilişkin kapsamlı bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, genel olarak konaklama işletmelerinin özelliklerinden bahsedildikten sonra Türkiye'deki beş yıldızlı otellerdeki iç kontrol ve iç denetimin varlığı ve bu konuya verdikleri önem araştırılmıştır. Türkiye'deki beş yıldızlı otellerde yaptığımız anket sonucunda otellerin iç kontrole gereken önemi verdiklerini ancak iç denetim konusunda aynı hassasiyeti göstermedikleri tespit edilmiştir. Otel yöneticileri bunun nedenini iç denetime ihtiyaç duymamaları olarak ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
INTERNAL CONTROL AND INTERNAL AUDITING IN ENTERPRISES: A SURVEY ON THE FIVE STARS HOTELS IN TURKEY ABSTRACT In order to perform operations for determined goals and to get maximum efficiency by using enterprises resources at fast growig enterprises in which increasingly competition environment, management operations shoul be supportded by internal auditing function. To get desired advantage from internal auditing, there is need ta have an active internal control system. Internal control system is formed by enterprise's own resources to avoid its faulty and fraudulent operations. The enterprise preserves itself by establishing the internal control system and providing it's continutiy. Our aim in this study is to determine the definition and importance of internal auditing and internal control at enterprises and to search the level of usage of these intenal mechanism at five stars hotels in Turkey. To achive this aim, a questionaire was done at five stars hotels. Our study consists of there parts. In the first part, internal control system was introduced generally. In the second part, a comprehensive information was given about internal auditing function. In the third part, after giving general information about the properties of hospitality industry, the presence of internal control and internal auditing at five stars hotels in Turkey were surveyed. As the result of the questionaire we applied in five star hotels in Turkey, it is determined that the hotels give the neccessary importance to internal control but they don't indicate the same care for internal auditing. The hotel managers stated it's reason as they don't need intenal auditing.