Dönemin Osmanlı basınına göre I. Balkan Harbi'nde Çatalca Muharebeleri (1912-1913)
The Battles of Chataldja in the First Balkan War (1912-1913) according to the Ottoman press of the period
- Tez No: 971541
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT AKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Gazetecilik, History, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşları, Çatalca Muharebeleri, Osmanlı Basını, Gazete, Osmanlı Ordusu, Bulgar Ordusu, Balkan Wars, Battles of Chataldja, Ottoman Press, Newspaper, Ottoman Army, Bulgarian Army
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti'nin son döneminde yaşanan Balkan Savaşları, askerî yenilgilerin yanı sıra siyasî ve toplumsal yapıda da ciddi kırılmalara yol açmıştır. Bu süreçte başkent İstanbul'un savunulması açısından son savunma hattı olan ve stratejik öneme sahip Çatalca ve çevresinde gerçekleşen muharebeler, devletin varlığını devam ettirebilmesiyle doğrudan ilişkilendirilmiş ve savaşın seyri bakımından da belirleyici bir rol oynamıştır. Buna karşın Çatalca Muharebeleri mevcut tarih yazımında sınırlı biçimde ele alınmıştır. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, Osmanlı basınında Çatalca Muharebelerine nasıl yer verildiği ve savaşın seyrine ilişkin haberlerin kamuoyuna nasıl yansıtıldığını incelemektir. Çatalca Muharebeleri, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerindeki askerî gücünü ve savunma kabiliyetini göstermesi açısından da oldukça önemlidir. Zira savaşın ilanından kısa bir süre sonra Bulgar ordusu, Osmanlı sınırlarını aşarak başlattığı saldırıyı takiben Kırkkilise ve ardından Pınarhisar Muharebelerinde kısa zamanda almış olduğu galibiyetlerle Çatalca önlerine kadar gelmiştir. Bozguna uğrayıp, dağınık bir halde Çatalca hattına çekilmek mecburiyetinde kalan Osmanlı birlikleri ise düşmanı durdurmak ve başkent İstanbul'a sokmamak için burada son bir çatışma ve savunma hattı oluşturmuşlardır. Yaklaşık altı ay boyunca bu hattı savunan Osmanlı ordusunun 12 Temmuz 1913'te başlattığı ileri harekât ise Doğu Trakya'nın yeniden Türk hakimiyetine girmesiyle sonuçlanmıştır. Bu çalışmada, başta Tanin, İkdam, Sabah, Tasvir-i Efkâr ve Alemdar gazeteleri olmak üzere dönemin önde gelen gazeteleri incelenerek Çatalca Muharebelerine dair haberlerin ve resmî açıklamaların Osmanlı basınına nasıl yansıdığı ele alınacaktır. Ayrıca bu gazetelerin konu aldığı yerli ve yabancı savaş muhabirlerinin telgraf ve mektupları ile Osmanlı ve Bulgar haber ajanslarının haberleri de incelenerek bu haberler hatıratlar, araştırma-inceleme eserler ve lisansüstü tezler ile desteklenecektir.
Özet (Çeviri)
The Balkan Wars, which took place in the last period of the Ottoman Empire caused serious fractures in the political and social structure as well as military defeats. In this process the battles that took place in and around Chataldja, which was the last line of defense for the defense of the capital Istanbul and had strategic importance, were directly related to the survival of the state and played a decisive role in the course of the war. On the other hand the Battles of Chataldja have been dealt with in a limited way in the existing historiography. In this context the main purpose of this study is to examine how the Ottoman press covered the Battles of Chataldja and how the news about the course of the war was reflected to the public. The Battles of Chataldja are also very important in terms of showing the military power and defense capability of the Ottoman Empire in its last periods. Shortly after the declaration of the war the Bulgarian army, crossed the Ottoman borders and launched an attack, followed by the victories in Kırkkilise and then Pinarhisar Battles in a short time and reached the front of Chataldja. Defeated and forced to retreat in disarray to the Chataldja line, the Ottoman troops formed a last line of battle and defense here to stop the enemy and prevent them from entering the capital Istanbul. After having defended this line for about six months, the Ottoman Army launched an advanced operation on July 12 1913 which resulted in Eastern Thrace coming back under Turkish sovereignty. In this study, the leading newspapers of the period, especially Tanin, İkdam, Sabah, Tasvir-i Efkâr and Alemdar will be analyzed and how the news and official statements about the Battles of Chataldja were reflected in the Ottoman press will be discussed. In addition, telegrams and letters of local and foreign war correspondents covered by the newspapers in question with the news of the Ottoman and Bulgarian news agencies will also be examined and these news will be supported by memoirs, research-studies and graduate theses.