Kayseri - İncesu ilçesi Subaşı köyü ağzı
Turkish language with Subaşı accent within district called İncesu in Kayseri
  1. Tez No: 146555
  2. Yazar: KEZİBAN GUVCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER GÜLENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Subaşı, Ağız, Ses, Şekil, Subaşı, Dialect, Phonetic, Morphology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ill SUBAŞI KÖYÜ AĞZI ÖZET Bu incelemenin amacı Subaşı köyü ağzının yazı dilinden farklı olan özelliklerini tespit etmektir. Çalışmamıza öncelikle İncesu İlçesi ve Subaşı köyünün tarihî, coğrafî ve etnik yapısı hakkında bilgiler verilmiştir. İnceleme bölümünde, öncelikle, tespit edilen metinlerdeki ses özellikleri (fonetik) incelendi. Şekil bilgisi bölümünde ise bölge ağzından derlediğimiz metinlerdeki şekil özellikleri (morfoloji) tespit edildi. Bu bölümde yöre ağzının yazı dilinden farklı olan biçimler belirtildi. Cümle bilgisi bölümünde de çeşitli kelime grupları incelendi ve cümle tahlillerine yer verildi. Sonuç bölümünde yöreye ait karakteristik dil özellikleri maddeler halinde özetlenmiştir. Sözlük bölümünde metinlerde geçen farklı özellik! erdeki, yöreye has kelimeler ve anlamları belirtildi. Ayrıca, metinlerde geçmeyen fakat soruşturma yolu ile derlediğimiz farklı özeli iklerdeki kelimeler de sözlüğe alındı.
Özet (Çeviri)
IV TURKISH LANGUAGE WITH SUBAŞI ACCENT WITHIN DISTRICT CALLED İNCESU IN KAYSERİ ABSTRACT The purpose of this study is to determine the diffenent features of the dialect of Subaşı village from the written language. Firs of all in our study some information about the historical, geographical and ethnic structure of İncesu district and Subaşı village is given. In the part of inventigation firstly the phonetic features of the texts which were used, have been examined. In the morphology part, the morphologic features in the texts which were collected from the dialect of the district have been determined. In the part, the diffenent forms of the dialect of the district from the written language have been clarified, and in the part of syntax warious wordgroubs are examined and sentence analyses have been included in the conclusion, language charecteristics which are peculiar to the district are summarized in the form of a list. In the lexicon, the words which are peculiar to the district and have diffenent features have been clarified. Also the with diffenent features, which weren't wed in the texts but collected with the help of a surney have been included in the lexicon.