Kıbrıs Sorunu (1950-1960)
Cyprus problem (1950-1960)
  1. Tez No: 146554
  2. Yazar: ALİ ÇAKIRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN HÜLAGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Kıbrıs Sorunu, Kıbrıs Meselesi, Kıbrıs Cumhuriyeti, Cyprus, Cyprus Problem, Cyprus Question, Cyprus Republic
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
II KIBRIS SORUNU (1950-1960) ÖZET Bu çalışmada Kıbrıs'taki Türk toplumunun adadaki mevcudiyeti kronolojik olarak ele alınıp, ada üzerinde bulunan hukuki haklan incelenmiştir. Adanın İngiltere'ye devri sonrasında adada bulunan Türk ve Rum toplumlarının anlaşmazlığının temelinde Rumların adayı Yunanistan'a ilhak emelleri barış ortamının bozulmasına neden olmuştur. Özellikle II. Dünya savaşı sonrasında Rumlar Türklere karşı sistemli olarak adadan göçe zorlama ve kaçırma politikası takip etmişlerdir. Bu politika çerçevesinde Türklere karşı acımasızca katliamlar düzenlenmiştir. 1950 sonrasında Kıbrıs bir sorun olarak gündeme gelmeye başlamış ve 1960 yılında bir çözüm bulundu ise de yine Rumlar anlaşmayı bozarak asıl hedefleri olan Enosis'i gerçekleştirme yolunda faaliyetlerine devam etmişlerdir. Nihayetinde Kıbrıs meselesinde öncelikli olarak Rum tarafının meselenin halledilmesine inanması gerekmektedir. Diğer taraftan Türk tarafı her zaman barış yanlısı ve uzlaşmacı bir tutum izlemiştir.
Özet (Çeviri)
Ill CYPRUS PROBLEM (1950-1960) ABSTRACT In this study, the existence of Turkish Cypriots on the island is examined chronologically and their legal rights on the island are investigated. After the annexation of the island to England, the discord between Turkish Cypriots and Greek Cypriots based on the aims of Greeks to annex the island to Greece caused to break to peace. Especially after World War II, Greeks had the policy of urging Turks to migrate from the island in the systematic way. In the frame of this policy, they organized relentless assassinations. After 1950, Cyprus is put on the agenda as a problem, and although there could have been a solution in 1960, Greeks continued to their activities breaking the agreement in order to reach their main aim“Enosis”consequently, first of all Greeks should believe in solving the Cyprus problem. Turkish Cypriots have always been pacifist and conciliatory.