Millî Mücadele yıllarında Çapanoğlu İsyanı
  1. Tez No: 146561
  2. Yazar: MESUT ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Çapanoğulları, Yozgat, İsyan, Ethem Bey, National Struggle, Çapanoğlu family, Yozgat, rebellion, Mr. Ethem
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Anadolu'nun çok eski yerleşim yerlerinden olan Yozgat, Çapanoğulları tarafından imar edilerek geliştirilmiştir. Millî Mücadele yıllarında Ankara hükümetini destekleyen Yozgat halkı, o dönemde ortaya çıkan Ermeni faaliyetleriyle de uğraşmak zorunda kalmıştır. Yozgat ve civarının köklü ve nüfuzlu âyân ailesi olan Çapanoğulları'nın bazı ileri gelenleri, Millî Mücadele' nin ruhunu anlayamamış, neticede İstanbul hükümeti tarafında yer alarak isyan etmişlerdir. Yozgat ve civarında etkili olan isyan hareketine bazı çeteler de destek verince hadise geniş bir hâl almıştır. Bu durum karşısında Ankara hükümeti bölgeye Ethem Bey komutasında Kuva-yı S eyyare( Seyyar Kuvvetler) birliklerini sevk etmiştir. İsyanın kanlı bir şekilde bastırılması neticesinde Çapan- oğulları'ndan isyan edenler dağılmış fakat isyanı bastıran Ethem Bey, Yozgat ve civarında bazı usulsüzlükler yaparak yağmalama olaylarına göz yummuştur. Daha sonra Yozgat civarında bazı olaylar gelişse de bu olaylar milli kuvvetler tarafından bastırılmış ve suçlular gerekli şekilde cezalandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE REBELLION OF THE ÇAPANO?LU FAMILY AGAINST THE TURKISH NATIONAL STRUGGLE FOR INDEPENDENCE Yozgat one of the oldest settlements of Anatolia has been developed by Çapanoğlu family. The people of Yozgat who supported the goverment of Ankara in the years of National Struggle had to deal with Ermenian activities, too. Some of the prominent people of the Çapanoğlu family, which was the most influential and well known of the Yozgat region, wasn't able to understand the spirit of the National Struggle. And finaly they took the side of the Istanbul Gaverment and rebeller. The Rebellion which was inflvencisl in Yozgat and around Yozgat became a serious and uidespreod event with suuport of some other armed bands. Taken into consideration all those events, the goverment of Ankara sent“Kuva-yi Seyyare”' forces to the region under the command of Mr. Ethem. After the surposs of the rebellion in a bloody way the people who rebelled amorg the Çapanoğlu family scattered, but Mr. Ethem who surpossed the rebellion made irregularities and shut his eyes to plunderings. After that, though same events have accored around Yozgat, these events have been surhassed and the guilties have been punished.