Ali Bey Hüseyinzâde'nin makaleleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 146760
- Danışmanlar: PROF.DR. BİLGE SEYİDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçülük, Türkçülüğün Başlangıcı, Türkçülüğün Tarihi, Pantürkizm, Turancılık, Azerbaycan'da Gazetecilik, Hayat Gazetesi. IV, Turkism, Beginning of Turkism, History of Turkism, Pan-Turkism, Pan-Turanism, Journalism in Azerbaijan, Hayat Newspaper
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
ÖZET Bu çalışmada, düşünür Ali Bey Hüseyinzâde' nin kaleme aldığı makaleler incelenmiştir. Onun makalelerinde Hayat Gazetesi'nin işlevi, yayınlanış amacı ve dilsel özellikleri, Türk adının ve ulusunun kökenine ait kuramlar, Kafkasya'da cereyan eden Müslüman ve Ermeni çatışması, Türkçe'nin dünya dilleri arasındaki yeri, yazınsal eleştiriler; Rus İhtilâli, misyoner problemi ve Osmanlı İmparatorluğu egemenliğindeki Makedonya topraklan sorunu gibi siyasal sonuçlar, Amerika'nın keşfi ile Mısır'daki ünlü İskenderiye Kütüphanesi 'nin yakılışıyla ilgili ileri sürülen iddialar, milliyet kavramı gibi konular ele alınmıştır. Türkçülük akımı ve Ali Bey Hüseyinzâde hakkında genel bir bilgi verildikten sonra makaleler günümüz Türkiye Türkçesi'ne aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study is based on the articles written by thinker Ali Bey Huseyinzade. In light of his articles, it has been touched upon the function and mission of Hayat Newspaper, characteristics of its language, theories on the roots of“Turk”name and Turkish Nation and the role of Turkish among other languages. Moreover issues like Russian Revolution, conflicts between the Muslims and Armenians in Caucasia, missioner problem and political consequences of Macedonia problem in Ottoman Empire have been examined. With reference to the articles, topics like discovery of America, disputes on burning down of Alexandria Library in Egypt and the concept of nation have also been discussed. At the beginning of the study, general information on Turkism movement and Ali Bey Huseyinzade has been provided and articles are presented after adapting them to present spoken Turkish language in Turkey.