1903-1907 yılları arasında Kahire'de yayınlanan Türk Gazetesi'ne göre Osmanlı Devleti'nde yaşanan siyasi gelişmeler
  1. Tez No: 440813
  2. Yazar: ÖNDER MEZİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Gazetesi, Ali Kemal, Mısır, Kahire, Osmanlı Devleti, Siyasi gelişmeler, Turk Newspaper, Ali Kemal, Egypt, Cairo, Ottoman State, Political development
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 337
Özet
Türk Gazetesi 1903-1907 yılları arasında Mısır'ın Kahire şehrinde haftalık olarak yayınlanan siyasi, ilmi ve edebi bir gazetedir. Gazeteyi yayınlayan Osmanlı aydını Ali Kemal, 1900-1908 yılları arasında Mısır'da ikamet eder. Mısır'da rahat bir hayat yaşayan Ali Kemal gazetecilik yönünden verimli bir dönemde 1903-1907 yılları arasında Türk Gazetesi'ni yayınladı. Türk Gazetesi o dönemde Osmanlı Devleti ile ilgili siyasi gelişmelerin anlaşılması bakımından önemlidir. Ayrıca birtakım aydın ve yazarlar görüşlerini bu gazete aracılığıyla halka duyuruyorlardı. Örneğin Yusuf Akçura“Üç Tarz-ı Siyaset”adlı uzun makaleler dizisini Türk Gazetesi'nin 24-34. sayıları arasında yayınlamıştı. Ali Kemal de yayınladığı Türk Gazetesi'nde“Üç Tarz-ı Siyaset”adlı makaleye cevap olarak kendi görüşlerini dile getirdiği“Cevabımız”adlı makaleyi yayınladı. Kahire'de yayınlanan Türk Gazetesi'nde Ali Bey Hüseyinzade de Türk birliği hakkındaki fikirlerini dile getiriyordu. Türk Gazetesi incelendiğinde Osmanlı Devleti ile ilgili birçok önemli gelişmenin, gazeteyi yayınlayanlar tarafından takip edildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Turk is a political, scientific and literary newspaper published from 1903 to 1907 in Cairo, Egypt. Ali Kemal the Ottoman intellectual who published the newspaper live in Egypt from 1900 to 1908. Leading a comfortable life in Egypt Ali Kemal published Turk from 1903 to 1907, at a productive period of his life in terms of journalism. Turk is important for mentioning the political developments of the Ottoman State. Furthermore a certain number of author and intellectual were conveying their opinions to the public through this newspaper. For instance Yusuf Akçura published“Üç Tarz-ı Siyaset”, his long-term series of articles, between the page 24 and 34 through Turk. And Ali Kemal published“Cevabımız”,which he conveyed his thoughts as a response to the article named“Üç Tarz-ı Siyaset”in Turk that he published. In Turk, which was published in Cairo, Ali Bey Hüseyinzade expressed his thoughts on Panturkism. When analysed it has been being deduced that a great many of political developments about the Ottoman State was observed.