Crowding out mechanism ongoing in Turkey
Türkiye'de özel sektör yatırımlarının dışlanma süreci
  1. Tez No: 147011
  2. Yazar: GÜL ERTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BULMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: dışlama etkisi, kamu borçlanması, Türk Bankacılık Sektörü, fınansal piyasalar, ekonomik büyüme, crowding out, domestic borrowing, Turkish banking sector, financial markets, economic growth
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma Türkiye'de kamunun iç piyasada borçlanması sonucu, 1980'lerin ortalarından itibaren başlayan özel sektör yatırımlarının dışlanması sürecini incelemeyi amaçlamaktadır. Kamu sektörünün mali açıklarını, iç borçlanma yoluyla finanse etme yönündeki finansman değişikliği, özel sektörün elindeki finansman araçlarından yoksun kalmasına yol açmıştır. Kamu kağıtlarının sermaye piyasalarında mutlak bir üstünlüğü olmasının yanı sıra, kredi piyasalarında hakim olan bankacılık sektörünün toplam aktiflerinin çok önemli bir kısmını hükümet kağıdı portföyü oluşturmaktadır. Dolayısıyla, Türkiye'de fınansal piyasalar asıl görevleri olan tasarruf sahipleri ile yatırımcılar arsamda aracılık yapma görevinden uzaklaşmışlar ve fonlarını verimli yatırımlara kaydırma işlevini yerine getirememişlerdir. Fakat, hem yabancı sermaye hem de kamu sektörü yatırımlarının sermaye birikimine önemli bir katkıda bulunmadığı, Türkiye'de özel sektörün ekonomik büyümenin itici gücü olduğu görülmekte ve özel sektörün de finansman kaynaklarına ihtiyacı olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda, kamu iç borçlanmasının özel sektör yatırımlarını dışlama etkisini ölçmek amacıyla bir lineer regresyon modeli kullanılmıştır. Sonuçlar kamu iç borçlanmasının özel sektör yatırımlarını dışladığım desteklemektedir. Buna ek olarak özel ve kamu sektörü yatırımları arasında herhangi bir tamamlayıcılık ilişkisi bulunmamıştır. Beklenildiği gibi, banka kredilerinin yatırımlar üzerinde olumlu etkisi olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, özel sektör yatırımlarını ve ekonomik gelişmeyi engelleyen sözkonusu süreci tersine döndürebilmek için çok ciddi tedbirler alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CROWDING OUT MECHANISM ONGING IN TURKEY Ertan, Gül June, 2004, 123 pages This study aims to demonstrate the crowding out process that has been taking place since the mid-1980s, due to the domestic borrowing of the government in Turkey. The structural change in the government's mode of financing the fiscal deficits in terms of issuing government debt instruments welcomed the deprivation of the private sector from its all tools of finance. While Turkish capital markets are dominated by public sector securities, government securities portfolio constitutes the significant portion of total bank assets, where the banking sector has a substantial dominance in loan markets. Thus, financial markets do not play their financial intermediation role of transferring the funds from savers to investors for profitable investment activities. Yet, the private sector is the only opportunity for Turkey to be the engine of growth, where neither foreign direct investment nor public investment has any significant contribution to the capital formation process. In this regard, a linear regression model is used to investigate the crowding out effects of the government domestic borrowing. Variables of interest are private investment, domestic debt stock, public investment and bank loans. The results confirm the view that public borrowing crowds out private investment. Furthermore, no complementarity has been found between private and public investments. As expected, bank loans appeared to be stimulant for private investment. Thus, strict policy measures should be taken to reverse the ongoing process that hinders private sector as well as economic development.