Ukraine on the border of two worlds: Foreign policy amidst painstaking transition
İki dünyanın sınırında Ukrayna: Zorlu geçiş sürecinde dış politika
- Tez No: 147012
- Danışmanlar: PROF. DR. ALFRED REİSCH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ukrayna, Dış Politika, Sovyet Mirası, Devlet Yaratma, Ulus Yaratma, Ulusçuluk, Etnik Yapı, Geçiş, Kamuoyu, NATO, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Birliği, Ukraine, Foreign policy, Soviet Legacy, State-building, Nation-building, Nationalism, Ethnic Structure, Transition, Public Opinion, NATO, Commonwealth of Independent States, European Union. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET İKİ DÜNYANIN SINIRINDA UKRAYNA: ZORLU GEÇİŞ SÜRECİNDE DIŞ POLİTİKA Oylupınar, Hüseyin Avrupa Çalışmaları Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alfred Reisch Haziran 2004, 128 sayfa Bu çalışma, Ukrayna dış politikasının çapraşık doğasını ve sonuçlarını analiz etmektedir. Tez, bağımsızlık döneminde dış politika yapımının iç değişkenleri üzerindeki Ukrayna'nın uzun süreli bölünmüşlüğü ve uğradığı işgallerin tarihi etkisi açıklığa kavuşturulduktan sonra, Ukrayna'nın Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği gibi küresel aktörlerle ilişkilerine ek olarak NATO ve Bağımsız Devletler Topluluğu gibi önde gelen uluslararası örgütler ile ilişkilerine odaklanmaktadır. Tarihsel miras kaynaklı ikilemler perspektifinden analiz edildiğinde Ukrayna'nın günümüz dış politika söylemi kendisini belirli itkiler ve girdilerle ortaya koymaktadır. Bu tez, önceki tarihsel deneyimler ve dış etmenlerin günümüz iç değişkenlerini şekillendirdiği ve bunun da kendine özgü bir dış politika belirsizliğine yol açtığı sonucuna Ukrayna dış politika uygulamalarının derinlemesine araştırılmasıyla ulaşır. Sonuç olarak, tez Ukrayna dış politikasının görünen gelecekte batılılaşması ya da tekrar Sovyetleşmesinden öte belirsizlikle tanımlanabileceğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UKRAINE ON THE BORDER OF TWO WORLDS: FOREIGN POLICY AMIDST PAINSTAKING TRANSITION Oylupınar, Hüseyin European Studies, Department of International Relations and European Union Supervisor: Prof. Dr. Alfred Reisch June 2004, 128 pages This thesis analyzes the ambiguous nature of Ukrainian foreign policy and its outcomes. After clarifying the impact of the historical legacy of long divisions and occupations on domestic variables in the period of independence, it focuses on Ukraine's relations with important international organizations such as NATO and the Commonwealth of Independent States, and to global actors such as United States of America, the Russian Federation, and the European Union. Analyzed from the perspective of the dilemmas due to its historical legacies, Ukraine's contemporary foreign policy presents itself as a discourse marked by specific impulses and inputs. This thesis concludes, after thorough research on the making of Ukrainian foreign policy, that previous historical experiences and external factors have shaped contemporary internal variables, leading to a specific ambiguity. Consequently, this thesis maintains that ambiguity rather than a particular“Westernization”or“re- Sovietization”of Ukraine's foreign policy, could be considered as defining it for the foreseeable future.