The prospects for the Euro against the US dollar as an international currency
Euro'nun dolar karşısında uluslararası rezerv para olma perspektifi
  1. Tez No: 147010
  2. Yazar: İDİL GÖKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYLA OĞUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: euro, dolar, para birliği, rezerv para, uluslararası finansal piyasalar ııı, euro, dollar, monetary union, international currency, international financial markets u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Rezerv para nasıl olmalı? Uluslararası paraların temel özellikleri neler? EL Dünya Savaşı'ndan beri egemen olan para birimi dolar. Acaba euro doların bu egemenliğine son verebilecek mi? Bu çalışma hem uluslararası para birimlerinin hem de para birliğinin fayda ve maliyetlerini analiz ederek euro 'nun uluslararası bir para birimi olup olmama ihtimalini irdelemektedir. 17. ve 18. yüzyılda Hollanda gulderinin, 19. ve 20. yüzyıl başlarında ingiliz sterlininin ve II. Dünya Savaşı'ndan beri de doların egemen uluslararsı para birimi olmalarının nedenleri nelerdi? Euro'nun dolar karşısındaki şansinı anlayabilmek için aralarında türlü karşılaştırmalar yapıldı. Temel ekonomik göstergelerden başlayarak dünya ticaretindeki rollerine kadar birçok ekonomik konudaki güçleri ve potensiyelleri kıyaslandı. Buna ek olarak her iki para biriminin arz esneklikleri, uluslararası finans piyasalarındaki rolleri, geçmiş enflasyon oranlan, cari ve ticaret dengeleri tartışıldı. Atraksiyon modeli kullanılarak uluslararası tahvil ve bono piyasaları üzerine ampirik bir çalışma yapıldı. Bu çalışmadaki bütün analizler bize euro'nun uluslararası para olma potensiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Euro ile kıyaslandığında doların halen bazı avantajları olmasına rağmen, Avrupa'nın ve Amerika'nın egemen olacağı iki merkezli para rejimi, yüzyılımızın büyük bir kısmında süregelen dolar merkezli sistemin yerini alabilir.
Özet (Çeviri)
How should a reserve money be? What are the basic characteristics of the international currencies? The dollar has been the dominant currency since World War II. Will the euro ever be able to challenge the dollar? This thesis analyzes the costs and benefits of both the international currencies and the monetary union and the prospects for the euro to become an international currency. Why was the Dutch guilder the dominant international currency in the 17th and 18th centuries, the pound sterling in the 19th and early 20th centuries, and the dollar since the end of World War II? In order to understand the chance of the euro against the dollar some comparisons are made between them. Starting with the main economic indicators to their roles in international trade, their power and potential in many economical aspects are analyzed and compared. Furthermore, their elasticities, their roles in the international financial markets, historical inflation rates, current account and trade balance of the the two regions are discussed. An empirical study on international bonds and notes is made by using the attraction model. All of the analyses undertaken point to the potential of the euro to become an international currency. Although the dollar has still some advantages over the euro, a bipolar currency regime dominated by Europe and the United States may replace the dollar-centered system that has continued for most of this century.