Ferdî Divanı inceleme - metin - dizin
Ferdi's Divan examination - text - index
- Tez No: 147022
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ALTINZENCİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Ferdî Divanı, şiir, 19. yy, Osmanlı, Classical Turkish, Literature, Ferdi's Divan, Poetry, XIX. Century, Ottoman II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 423
Özet
Toplumları oluşturan temel değerler vardır. Bu değerlerin başında dil tarih ve kültür birliği gelmektedir. Bu temel değerleri yitiren toplumlar zamanla yok olmaya mahkum olmuştur. Bu sebeple bu değerlere sahip çıkmak ve bunları zenginleştirmek gerekmektedir. Bu değerlerden kültürel öğeler içerisinde en önemli yeri kapsayan unsurlardan biri de edebiyattır. Tarihte yer alan değerli edebiyatçılarımızın nice değerli eseri incelenmeyi ve kültür dünyasına kazandırılmayı beklemektedir. Bunun yanı sıra divan şiirinin o özge dünyasına girmek için bu çalışma bir adım olmaktadır. Bu amaçlarla yola çıkıldı. Önce şairin el yazması eseri elde edilip eser transkirip alfabesiyle tekrar yazıldı. Detaylı bir alfabetik dizin hazırlandı ve en son şiirler ve şair bir çok yönden incelendi. Bu çalışmalarda Ferdî'de engin bir tasavvuf ahlakı, aşk ve şiir güzelliğinin yer aldığı görüldü. Tasavvuf ve aşk yüzyıllarca bu toplumun özünde yer alan ve toplumu en yücelere taşıyan değerlerden olmuştur. Bu çalışmayla bu değerlerin dünyasına bir adım atılmıştır. Bu çalışmalar esnasında ve neticesinde görülmüştür ki daha nice şairlerin ve belki de diğer alanlarda eser vermiş kişilerin eserlerinde zengin bir kültürel birikim, geçmişin bugüne taşınması gereken ruh inceliği ve güzellikler keşfedilmeyi, ve günümüze sunulmayı beklemektedir.
Özet (Çeviri)
There are fundamental elements creating societies. The uninon of language, history and culture are the most important ones in these elements. The societies, losing these values, have been condemned to disappear gradually. So It's necessary to lay claim and enrich these elements. Literature is the most important one in these elements. Many works of many honourable literateurs of us in the history have been waiting for being examined carefully and estimated cost, being studied and acquired to the other and wide world of classical school of poetry. Those have been the aims of us to set off. Firstly It has been got the hand-writing work of the poet. Then it has been turned into Latin characters, transcribed and prepared an alphabetic order. In the end the poems and the poet, Ferdi, have been studied in many respects. In these studies we've seen that Ferdi had a Sufism character, love and beauty of poem. Sufism and love have taken part in the own of the society, and they have been the values carrying the society to the highest. We have stepped into the beauty of this world with his this work. It has seen during these studies that a rich backlog, in the works of people who gave works in other fields like Ferdi, the analysis of spirit and beauties that have to be carried today have waited for being discovered and presented.