Kahramanmaraş iline bağlı Kerimli ve çevre köylerde dini hayat
Religious life in Kerimli and neighbour villages of Kahramanmaraş
  1. Tez No: 147029
  2. Yazar: İSMAİL KAMALAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, köy, dini hayat, kırsal toplum, sosyal değişme, geleneksel değer, sosyal çözülme, Religion, village, religious life, rural society, social change, traditional value, social solution. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
19. yüzyılda meydana gelen Sanayi Devrimi ile birlikte tüm dünyada hızlı bir değişim süreci yaşanmaya başlamıştır. Bu değişim sürecinden modern ya da geleneksel bütün toplumsal yapılar belli ölçülerde etkilenmişlerdir. Türkiye'de de son yıllarda kırsal alanlarda ulaşım ve kitle iletişim araçlarının yaygınlık kazanması, köy insanının kent kültürü ile daha çok temasa geçmesini sağlamıştır. Bu temas da kırsal alanların geleneksel hayat tarzında değişmelere yol açmış ve geleneksel değerlerinde bir takım çözülmelere neden olmuştur. Bu durumda dışa kapalı, statik bir yapıya sahip olan kırsal alanlar, dinamik ve dışa açık bir duruma gelmiştir. Değişen toplumsal yapının üniteleri arasındaki ilişkiler karmaşıklaşarak açıklanması güç bir durum arz eder olmuştur. Bir toplumsal yapı unsuru olarak din, diğer toplumsal unsurlarla olan karşılıklı ilişkilerde daha çok etkilenen taraf olarak gözükmektedir. Bu anlamda din-toplum ilişkileri açısından araştırma alanımız olan Kerimli ve çevre köylerde gözlemlenen değişim, konuyla ilgili kayda değer bir örnek oluşturabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
With the industrial revolution in ninetenth century there has began in the world a rapid change process. All modern and traditional social groups has been effected from this process in a certain degree. Day to day the prevalence of communication and mass communication tools had villagers made more familiar with the urban culture. This has changed their traditional life style and values. In this way rural areas which have a static structure have become dynamic and open to outside. Relations among the elements of changing social structure has become a difficult explainable state. As an element of social structure religion has become the more effected side in mutual relations with other social sections. In this respect the changes observed in Kerimli and neighbour villages is a very important example on this subject.