Avrupa Birliği yolunda Türk işletmelerinin yeni pazarlama stratejileri ve devletin dış ticaret politikası konusundaki uyum zorunlulukları
The new marketing strategies of Turkish companies on the way of European Union and the obligations of the state about adaptation in the foreign trade policies
  1. Tez No: 147032
  2. Yazar: EYYUP OZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN BEDESTENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, pazarlama, dış ticaret, strateji. II, European Union, marketing, foreign trade, strategy. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ AVRUPA BİRLİĞİ YOLUNDA TÜRK İŞLETMELERİNİN YENİ PAZARLAMA STRATEJİLERİ VE DEVLETİN DIŞ TİCARET POLİTİKASI KONUSUNDAKİ UYUM ZORUNLULUKLARI EYYUP OZAN KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI DANIŞMAN: H. Çetin BEDESTENCİ Yıl: 2003 Sayfa: 117 Jüri: Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ Doç. Dr. Adnan ÇELİK Doç. Dr. Ahmet Hamdı AYDIN 1963 Ankara anlaşması ile başlayan Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri her iki tarafa birçok yükümlülükler getiren, siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda uyumun sağlanmasını ve sonuçta da ekonomik ve siyasi entegrasyonu sağlamayı amaç edinen bir niteliğe sahiptir. Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu, Avrupa Ekonomik Topluluğu ve Avrupa Topluluğu'nun başlıca kuruluş amaçlarında ekonomik gelişimin sağlanması ve buna süreklilik kazandırılması ağırlık kazanmıştır. Bu bakımdan, Türkiye-Avrupa Birliğiilişkilerinin de en önemli unsurunu ekonomik politikaların uyumlaştırılması oluşturmaktadır. Ekonomik politikaların uyumu konusunda Türkiye özellikle Gümrük Birliği sonrası önemli adımlar atmıştır. Bununla birlikte, Türkiye-Avrupa Birliği entegrasyonunda ön plana çıkan en önemli ekonomik uyum konusu işletmelerin rekabet edebilme ve uluslararası pazarlamada etkinlik düzeyidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de faaliyet gösteren işletmelerin Avrupa Birliği pazarlarına girebilme ve bu pazarlarda kalıcılık kazanmalarını sağlayacak stratejilerin belirlenmesi ve bu konuda Devlet'in alması gereken tedbirlerin araştırılmasıdır. Bu bakımdan, çalışmada öncelikle Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine kısaca değinilmiş, daha sonra Türk işletmelerinin benimsemesi gereken uluslararası pazarlama stratejileri anlatılmıştır. Buna ilaveten Devlet'in dış ticaret politikası konusundaki uyum zorunluluklarına değinilmiştir. Son bölümde ise Kahramanmaraş ilinde faaliyet gösteren ve ihracat yapmakta olan Tekstil işletmeleri üzerinde bir uygulama çalışması yapılmıştır. Çalışma sonucunda, kapsama alınan işletmelerde genel olarak Avrupa Birliği pazarlarına yönelik stratejilerin uygulama alanı bulamadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA THESIS THE NEW MARKETING STRATEGIES OF TURKISH COMPANIES ON THE WAY OF EUROPEAN UNION AND THE OBLIGATIONS OF THE STATE ABOUT ADAPTATION IN THE FOREIGN TRADE POLICIES EYYUP OZAN DEPARTMAN OF BUSINESS INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ Year: 2003 Pages: 117 Jury: Prof. Dr. H. Çetin BEDESTENCİ Associate Prof. Dr. Adnan ÇELİK Associate Prof. Dr. Ahmet Haindi AYDIN Turkey-European Union relations, which was started with Ankara Agreement in 1963 and brought so many responsibities for both sides to realise adaptation in political, economic and social fields, has a qualification that aims to achieve economic and social integration. The main aim of the European Coal and Steel Committie, European Economic Comminity and the European Comminity is to achieve economic development and sustain it. In this respect, most important element of the Turkey-EU relations is the integration of economic policies. IllTurkey Intel more important steps to nchieve economic integration especially after the Custom Union (after 1995). In addition, most important factors of this integration is the level of enterprises in ability of compatability and the efficiency in international marketing. The aim of this study is to determine the strategies for business, which are staying in Turkey, to enter the EU markets and to sustain it and to search the role of government in point of precausions. First of all, brief information was given about Turkey-EU relations and than talked about internetional marketing strategies that are needed for Turkish firms to enter the EU market. In addition, foreign trade problems of Turkish Government were determined in this study. Last part of this study, result of a field research was given that is over the Textile firms which are exporters in Kahramanmaraş. The conclusion of this research is that the strategies can not find a place in application of firms.