Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' adlı romanındaki fiil ve sıfat fiil gruplarının incelenmesi
An investigation of verb and particible phrases in Ahmet Hamdi Tanpınar's 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü'
- Tez No: 147031
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NASRULLAH ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fiil grubu, sıfat fiil grubu, isim, sıffat9 zarf, özne, yüklem, nesne IÎI, Verbal phrases, particible phrases, noun, adjective, adverb, subject, predicate, object IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET YÜKSEK LÎSANS TEZİ AHMET HAMDİ TANPINAR'IN ^SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ59 ADLI ROMANINDAKİ FÖL VE SIFAT FİİL GRUPLARININ İNCELENMESİ ŞERİF AYDIN KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANA BİLİM DALI DANIŞMAN :Yard. Doç. Dr. NASRULLAH ÖZSOY Yıl : 2004, Sayfa: 83 Jüri Yard. Doç. Dr. Nasrullah Özsoy Yard. Doç. Dr. Mevlüt Erdem Yard. Doç. Dr. İbrahim Kır Bu tesisi amacı Türkçe'deki fiil grupları ve 'sıfat fiil' gruplarımı yapıları bakımından ve kelime grubu ile cümle içindeki kullanışları yönünden incelemektir. Bunun için Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü isimli eseri seçilmiştir. Bu tezin“giriş”kısmında önce genel anlamda kelime grupları üzerinde durulmuş, daha sonra fiil isimleri ve sıfat fiiller tanımlanmaya çalışılmış ardından fiil ve sıfat fiil grupları baklanda belli başlı kaynaklarda yer alan bilgiler verilmeye çalışılmıştır. İnceleme kısmı ise kendi içinde iki ana bölümden oluşmaktadır: 1. Fiil ve Sıfat Fiil Gruplarının Yapıları Bakımından İncelenmesi 2. Fiil ve Sıfat Fiil Gruplarının Cümle veya Kelime Grupları İçerisinde-ki Kullanılışları Bakımından İncelenmesi Birinci bölümde fiil ve sıfat fiil grupları eklere göre bir sıra içinde kaydedildi. İkinci bölümde ise hu gruplar ait oldukları cümle veya kelime gruplarının hangi unsuru oldukları hususu esas alınarak incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis AN INVESTIGATION OF VERB AND PARTICIPLE PHRASES IN AHMET HAMDİ TANPINAR'S“SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ”ŞERİF AYDIN DEPARTMENT OF TURKISH LANGUAGE AND LITERATURE INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor : Yard. Doç. Dr. NASRULLAH OZSOY Year : 2004, Pages: 83 Jury : Yard. Doç. Dr. Nasrullah Özsoy : Yard. Doç. Dr. Mevlüt Erdem : Yard. Doç. Dr. İbrahim Kır The purpose of this thesis is studing of verbals and particibles phrases viewpoint of their construction and their usage in sentences and group of words. Therefore Ahmet Hamdi Tanpınar's Saatleri Ayarlama Enstitüsü has been choosed. In the introduction of this thesis firstly word groups have been studied than verbals and particible have been tried to described and give information about verbal and particibles phrases in some main sources. The studing is formed from two main part: 1. The investigation of verbal and particible phareses viewpoint of constructions 2. The investigation of verbal and particible viewpoint of useful in senten ces and group of words The group of verbals and particible has been written down in order according to afix in the first part. In the second part these groups have been investiguted according to which element of sentences and word groups they are, and they pertained.