Otel işletmelerinde halkla ilişkiler konseptinin etik değerler yönünden incelenmesi
Examining public relation concept in the hotel companies through the eyes of ethical values
  1. Tez No: 147226
  2. Yazar: SÜHEYLA BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Turizm, Public Relations, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Tourism, Hospitality Industry, Public Relation, Ethic
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bir endüstri ve sosyokültürel fenomen olarak turizm hızla gelişmekle beraber, endüstrideki etik değer ve uygulamalar halen çalışılmamış konular arasında yer almaktadır. Turizm endüstrisinin temel belirleyicilerinden 24 saat kesintisiz hizmet verme ve yoğun işgücü kullanımı, işletme, çalışan ve müşteri arasındaki ilişkiler halkla ilişkiler fonksiyonunun profesyonelce yönetimini gerekli kılmaktadır. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı konaklama endüstrisindeki halkla ilişkiler yöneticileri yüksek sayıda profesyonel hukuksal ve etiksel sorunlarla karşılaşmaktadır. Literatürde son dönemlerde etilde ilgili çalışmaların artarak araştırmacıların dikkatini çektiği görülmekle beraber turizm alanındaki çalışmaların azlığı temel alınarak, bu çalışmanın amacı konaklama endüstrisindeki halkla ilişkiler departmanı yöneticilerinin etik değerlerini tespit etmek ve yorumlamak şeklinde belirlenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde konaklama endüstrisi ve halkla ilişkiler fonksiyonu incelenmiştir. İkinci bölümde konaklama endüstrisinin halkla ilişkiler ile ilişkisi, üçüncü bölümde otel işletmelerinde halkla ilişkiler etik kapsamında değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde İstanbul'da beş yıldızlı otellerin halkla ilişkiler departmanında çalışanlar üzerinde yürütülen araştırmanın bulguları ortaya konulmuştur. Son bölümde ise çalışma genel olarak değerlendirilmiştir. Anahtar keiimeler: Turizm, Otel, Halkla İlişkiler, Etik
Özet (Çeviri)
Although tourism, as an industry and a sociocultural phenomenon is rapidly expanding, the ethical issues and practices of this industry is rather an unexplored area. As the central elements of tourism industry, 24 hour based working and the necessity of intense labor force use, requires professionalism in handling communication processes between workers, customers and companies. Critical ethical, professional and legal issues are confronted by the public relations managers in the industry. While ethical practices in business contexts generally have received considerable attention of the researchers in recent years, the investigation of the ethical aspects of tourism is at early ages. The purpose of this study is to provide emprical groundwork for some inital understanding of the ethical nature of public relations managers in hospitality industry. The thesis consists of five sections. In the first section, hospitality industry and public relations fenction is analized. The relation between hospitality industry and public relations is analized in the second section. Public relations in hospitality industry through the perspective of ethics is anaiyized in the third section of the thesis. The result of the survey conducted to explain the ethical attitudes of the staff in the public relations departmant of the five star hotels in Istanbul is explained in the fourth section. The last section concludes the thesis.