Emin Bülent Serdaroğlu'nun hayatı ve şiirleri üzerine bir araştırma
A research about the life and the poems ef Emin Bülent Serdaroğlu
  1. Tez No: 147260
  2. Yazar: MAHMUT BIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİM TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fecr-i Âti ( a school of writers and poets about the beginning of the twentieth century), Millî Edebiyat ( National Literature, as a a school of writers and poets about the beginning of the twentieth century), Homeland, The quality of being Turk, poem
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
VII ÖZET Emin Bülent Serdaroğlu ve onun sanatıyla ilgili bugüne kadar biri elli dokuz, diğeriyse kırk altı yıl önce yapılan iki çalışmada ve ondan bahseden edebiyat tarihlerinde, kaynaklarda onun Fecr-i Âti beyannamesine attığı imzadan dolayı Fecr-i Âti şairi olarak değerlendirildiği görülmektedir. Oysa onun hayatı ve şiirleri üzerine yapılan bu çalışmada, belli bir dönemden sonra, ki bu anlamda“Kin”şiiri dönüm noktasıdır, onun Millî Edebiyata yöneldiği ortaya konulmaktadır. Hattâ onun Fecr-i Âti döneminde yazdığı şiirlerde bile vatan, Türklük gibi kavramları yer yer kullandığı görülmektedir. Buradan hareketle onun, bu zamana kadar kaynaklarda geçtiği gibi bir Fecr-i Âti şairi değil, bir Millî Edebiyat şairi olarak değerlendirilmesi gerektiği rahatlıkla söylenebilir. ANAHTAR KELİMELER: Fecr-i Âti, Millî Edebiyat, vatan, Türklük, şiir
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT There are two studies, that were 46 and 59 years ago, done about Emin Bülent Serdaroglu and his literature life. In both of these studies, Emin Bülent Serdaroglu was supposed to be a Fecr-i Âti poet because of his sign under Fecr-i Âti decleration. But with the help of the search about his poetry and life done in this study, we can say that he had been a part of National Literature, especially after a certain time which can be defined as a turning point with his poem“Kin”. In his poets written even in Fecr-i Âti trend, we can notice some consepts like homeland and the quality of being a Turk belonging to National Literature. Based on this thesis, it can be supposed easily that he wasn't a poet of Fecr-i Âti, but one of National Literature.