Yardım etme ve taciz davranışı: Turistler ve yerel halk açısından incelenmesi
Helping and harassment behaviors: An investigation from the point of view the tourists and the local people
  1. Tez No: 147302
  2. Yazar: HANDE MİMAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ERKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Yardım Etme Davranışı, Cinsel Taciz, Ölçek Geliştirme, Yerel Halk, Kadın Turistler, Ürgüp, Bodrum, Kız Kalesi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bilindiği gibi, turistler aldıkları hizmetten ne kadar fazla tatmin sağlarlarsa, o bölgeye ya da tesise tekrar gelme olasılıkları da o kadar artacaktır. Turizm endüstrisinin gelişimiyle birlikte, o bölgeye gelen yabancı turistlerle yerel halk arasında belli bir düzeyde etkileşim olması da kaçınılmaz olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, turistlerin.tatmin olmalarında işletmelerin büyük rol oynamasının dışında, yerel halkın>turistlere karşı sergiledikleri tutumlar da etkili olmaktadır. Bu tutum ise, pratikte kendisini, turiste olumlu davranma ve yardım etme şeklinde göstermektedir. Ancak yardım etme davranışının altında yatan niyetin her zaman olumlu olduğu da söylenemez. Özellikle turistlere yönelik cinsel taciz olayları incelendiğinde, büyük çoğunluğunun yardım etme davranışıyla başladığı görülmektedir. Bu nedenle, özellikle turistler söz konusu olduğunda, yardım etme davranışıyla cinsel tacizin yanyana, hatta içice olduğu söylenebilir. Bu noktadan hareketle, yapılan tez çalışmasında, literatürde fazla yer almayan bir konu olan yerel halkın ülkemize gelen kadın turistlere yardım etmeye ve cinsel tacize yatkınlıklanmn saptanmasına ve turistlerin bu konulardaki algılannm nasıl olduğunun belirlenmesine çalışılmış, bu davranışlarda etken olduğu düşünülen çeşitli değişkenler incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde yardım etme ve taciz kavramları kuramsal olarak incelenmiş, ikinci bölümde, literatürde konuyla ilgili geliştirilen herhangi bir ölçeğe rastlanamaması nedeniyle, yerel halkın ülkemize gelen kadın turistlere yardım etmeye ve cinsel tacize yatkınlıklarım ölçmek amacıyla kullanılacak bir ölçeğin (TYETYÖ) geliştirilme süreci anlatılmış, üçüncü bölümde Ürgüp, Bodrum ve Kız Kalesi yörelerindeIV yerel halktan toplanan ölçek ve turistlerden toplanan anket sonuçlarına göre, daha önceden belirlenmiş olan araştırma sorularına uygun analizlere yer verilmiş, ve son olarak dördüncü bölümde analizlerin bulguları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As it is known, the probability of visiting once more a region or a company will increase, depending on the satisfaction that tourists get from the service. With the development of the tourism industry, the interaction- between the local people and the tourists, who visit that region, appears unavoidable. For that reason, in tourist satisfaction, not only the big role that institution1? perform, but also attitudes displayed by the local people towards the tourists is very effective. Their attitude, towards the tourist indicates as positive behavior and helping in practical. But it doesn't mean that the intention behind the helping behavior is always positive. Especially, when the sexual harassment towards the tourists is investigated, it is seen that most of the sexual harassment begin with the helping behavior. Therefore, especially for the tourists, it can be said that the helping behavior and the sexual harassment is side by side. From that point, in this thesis, the susceptibility of helping behavior and sexual harassment done by the local people towards the woman tourists who visit our country and perceptions about the behavior of local peopleis tried to be determined besides various variables which effects these behaviors are also investigated. In the first part of the thesis, the concepts of the helping behavior and sexual harassment are investigated theoretically. In the second part, Because of any other scale related to this subject hasn't taken part in literature, the process of improving the