Çalışma ilişkilerinde psikolojik şiddet (mobing) ve özel sektörde çalışanlara yönelik bir uygulama
Psychological violence in working relations and an application toward workers in private sector
- Tez No: 239719
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜLDİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, psychological terroization, psychologıcal abouse
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Mobbing örgütlerin verimliliğini azaltan, çalışanların performanslarını düşüren düzenli, sistematik bir psikolojik yıldırma sürecidir. Psikolojik yıldırmayı işgören diğer bir işgörene yapabildiği gibi işveren de işgörenine yapabilmektedir. Kişinin mobbing mağduru olabilmesi için ortak bir özelliğe sahip olması gerekmez. Yani dil, din, ırk, cinsiyet, yaş, kıdem ayrımı olmadan herkesin doğrudan mağdur durumuna düşebileceği bir olgudur. Kişinin sadece güzel olması ya da sadece bekar olması bile mobbing mağduru olabilmesine neden olabilmektedir.Mobbing, başladığında anlaşılması zor olan, gittikçe de içinden çıkılamaz bir hal alan durumdur. Mağdur mobbinge maruz kaldığını fark ettiği zaman mobbing süreci çok önceden başlamış olabilmektedir. Bu durumu fark eden birey, başa çıkamadığında iş arkadaşlarından yardım isteyebilir fakat onlarda aynı duruma maruz kalma korkusundan bir şey yapamamaktadırlar. Kişi böylelikle yalnızlığa itilmiş olacaktır.Yalnız kalan bireyde performans düşüklükleri gözlenmekte bununla birlikte birtakım sağlık sorunları yaşayabilmektedir. İşten izin almalar, işe gitmek istememeler ve en sonunda istifa etme mobbingin son evresini oluşturmaktadır.Mobbingin kişiye verdiği zararın yanı sıra, çalıştığı kuruma ve ülkeye de zarar verebilmektedir. Birey, mobbinge maruz kaldığı işyerinden istifa ettikten sonra tekrar iş yaşamına dönemez hale gelebilmektedir. Mobbing mağdurunun psikolojisi olumsuz yönde etkilendiği gibi çalıştığı kurumu ve ülke ekonomisini de olumsuz yönde etkilemektedir.Bir işyerinde mobbing olayının olup olmadığını anlayabilmek için birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmaların sonucunu yaşa, cinsiyete ve örgüte göre ayırıp değerlendirebilmek mümkündür. Yapılan araştırmalar mobbing gerçekliğini gözler önüne sermektedir.Anahtar SözcüklerMobbing, psikolojik yıldırma, psikolojik taciz?
Özet (Çeviri)
Mobbing reduce the efficiency of organizations, employee performance, reduce regular, systematic terrorization a psychological process. Psychological years as the employer can make employer other employer can also employer. Person to be a common feature of the Mobbing of victims need not be. That language, religion, race, gender, age, seniority everyone without discrimination, a case can fall directly to the state is the victim. People are only nice to be single, or even just to be victims Mobbingmaycause.Mobbing, when the start is hard to understand, the more the case in an area is the state exits. I noticed that when exposed Mobbing Mobbing Victim process may have started long before. Aware of this case, the individual may request assistance from colleagues can not handle the same situation, but they can not do anything for fear of exposure. People will be so itisloneliness.Look at the individual performance alone is low however some may experience health problems. To get permission from work, want to go to work, and at the end to resignlastphaseconstitutesMobbing.Besides the damage to the person Mobbing work can damage to the institution and the country. Individuals, Mobbing exposure resigned after the work can not return to business life can become. Mobbing negatively affected as victims of the psychology of work and the institutions of the country negatively affects the economy.Whether or not a work of Mobbing events have been lot of research to understand. Experiencing the results of this research, according to separate gender and organizations, and reviews possible. Research to reveal the reality Mobbing.