Turizm işletmelerinde çalışanları güdüleyen etmenler
Factors that motivate employees in tourism organizations
- Tez No: 147303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güdüleme, İş tatmini, İhtiyaçlar, İş zenginleştirme, Motivation, Job Satisfaction, Needs and Job Enrichment
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Otel işletmelerinde üretim ile tüketimin aynı anda olmasından dolayı üretimdeki yanlışlar kusurlu hizmet olarak doğrudan müşteriye yansımaktadır. Bu da giderilmesi çok zor olan müşteri memnuniyetsizliği ile sonuçlanmaktadır. Kaliteli hizmeti üreterek müşteriyi memnun edebilmek için işletmelerin eğitimli ve iyi güdülenmiş çalışanlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle işgören güdülenmesi otel işletmelerinin başarılarım etkileyen önemli bir konudur. Bu araştırma turizm işletmelerinin belli başlı kategorisini oluşturan konaklama işletmelerinde çalışanları güdüleyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca otel işletmelerinin yönetim türünün, çalışanların eğitim düzeyi, çalıştıkları bölüm ve sektörde çalışma sürelerinin güdülenme ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırma alam olarak İzmir'de faaliyet gösteren beş yıldızlı, altı otel işletmesinden toplam 194 kişi, kendilerini güdüleyen etmenleri yedi faktör halinde sıralamışlardır. Bu faktörler sırasıyla; yapılmaya değer bir iş, adil ve tatmin edici ücret, eğitim ve yükselme olanakları, uyumlu çalışma ortamı, uygun fiziksel koşullar, yönetim tarzı ve iş güvenliğidir. Araştırmada, güdüleme faktörlerinden uyumlu çalışma ortamı ve fiziksel koşulların, bölümler arasında farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen önemli bir sonuç, iş güvenliğinin turizm eğitimi alan personel açısından almayanlara göre daha önemli bir faktör olarak ortaya çıkmasıdır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular neticesinde ileride çalışma yapılabilecek alanlar olarak; otellerde işlerin nasıl daha anlamlı getirilebileceği ve personel seçiminde iş ile tam olarak uyum sağlayacak, işe göre-personel seçilmesi dikkate alınarak personel seçim politikalarının yeniden değerlendirilmesi konulan tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
FACTORS THAT MOTIVATE EMPLOYEES IN TOURISM ORGANIZATIONS ABSTRACT Since production and consumption occur at the same time, problems in production directly affects customer satisfaction in hotels. Considering the fierce competition, customer dissatisfaction caused by defective service is a though problem to cope with. Hotels needs motivated service employees who can produce quality service. Therefore employee motivation becomes an important subject to deal with in hotels. The purpose of this study is to determine the factors that motivate employees and whether these factors differ according to the department worked. As a result of the study, 194 workers from six hotels stated seven factors that motivated them in their jobs. These factors are; a meaningfull job, good and fair wages, promotional and developmentel opportunities at work, harmonious working enviroment, good working conditions and job security. In the research it is also found out that harmonious working enviroment and good working conditions differ according to the the departments worked. The results reveal that job security is more important for the employees who have tourism education than for the others. Future research areas can be conducted in job design, for example how job can be provided with a more meaning also hiring policies can be reevaluated to come up with a better job-man match. Similar research can be conducted in other tourism organizations such as restaurants and catering organizations.