Erzincan ilinde yaşayan 12-14 yaş kız ve erkek çocuklarda sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of health-related physical fitness levels of girls and boys aged between 12-14 years old in Erzincan
  1. Tez No: 147339
  2. Yazar: MERGÜL ÇOLAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, ergenlik, sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
-105- 8. ÖZET Bu çalışma Erzincan il merkezi ve ilçelerde okuyan 12-14 yaşlan arasındaki çocukların, sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk özelliklerim belirleyerek yaş ve cinsiyet farklılıklanm ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Erzincan il merkezinde okuyan 264 kız (12 yaş 97, 13 yaş 71, 14 yaş 96), 319 erkek (12 yaş 80, 13 yaş 125, 14 yaş 1 14) ile ilçelerde okuyan 212 kız (12 yaş 66, 13 yaş 79, 14 yaş 67), 224 erkek (12 yaş 61, 13 yaş 60, 14 yaş 103) olmak üzere toplam 1019 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk özellikleri belirlemek için öğrencilere bazı antropometrik ve motorik testler uygulanmıştır. Antropometrik testler boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve vücut kompozisyonu ölçümlerini kapsamıştır. Otur- eriş testi, 30 sn mekik testi, manuel kas testi ve 20 m mekik koşu testi ise motorik testler olarak kullanılmıştır. Gruplar arasında (yaş, cinsiyet ve yerleşim) fiziksel uygunluk özellikleri bakımından farkları belirlemek amacıyla 3x2x2 düzeninde varyans analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, 12-14 yaş grubu kız ve erkek öğrenciler arasında boy uzunluğu açısmdan farklılık tespit edilmemiştir. Kız öğrencilerin vücut ağırlığı ve vücut yağ oranlarının erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu bulunmuştur. Otur- eriş testi dışında diğer motorik testlerde, erkek öğrencilerin kızlardan daha iyi bir performans gösterdiği tespit edilmiştir. Yaş artışına paralel olarak kız ve erkek öğrencilerin boy uzunlukları ve vücut ağırlıkları da artmıştır. Erkeklerin vücut yağ oranı yaş artışı ile birlikte sabit-106- kahrken, kızlann yağ oranlarında artış meydana gelmiştir. Her iki cinsiyette yağsız vücut kitlesi, yağ ağırlığı ve vücut kitle indeksinin yaşla anlamlı seviyede arttığı tespit edilmiştir. Otur-eriş test performansında her iki cinsiyette de 13 yaşında bir düşüş gözlenmiştir. Ayrıca 12-13 ve 13-14 yaşlan arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Kız öğrencilerin 30 sn mekik testi değerlerinde dalgalı bir eğilim meydana gelirken, erkek öğrencilerin değerlerinde yaşla birlikte artış meydana gelmiştir. Her iki cinsiyette manuel kas testi değerleri yaşa bağlı olarak değişmemiştir. Maksimal aerobik güç değerleri hem kız hem de erkek öğrencilerde azalmıştır. îlde okuyan öğrencilerin bütün antropometrik ölçümleri, vücut yağ oranlan ve yağsız vücut kitleleri ilçelerde okuyan öğrencilerden daha yüksek bulunmuştur. 30 sn mekik testi dışında diğer motorik testlerde ilçelerde okuyan öğrencilerin lehine anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
107 9. SUMMARY This study was carried out to examine the sex and age difference of 12-14 years of students in Erzincan and in its districts by determining physical fitness characteristics related to health. A total of 1019 students, 476 girls (264 from city center of Erzincan, 212 from districts of Erzincan) and 543 boys (319 from city center of Erzincan, 224 from districts of Erzincan) voluntarily particitated in this study. Some anthropometric and motoric tests were applied to determine the physical fitness characterictics related to the health of students. Anthropometric tests included in height, body weight and body composition measurements. On the other hand, sit and reach test, 30 sec sit-up, manual muscle test and 20 m shuttle ran were formed the motoric tests. A 3x2x2 (age-sex-settlement) variance analysis were used to determine the differences of physical fitness characteristics between groups. At the end of this study, no difference was found between the height of girls and boys aged 12-14 years old. However, it was found that body weight and body fat percentage of girls were higher than those of boys in this ages. Boys showed better performance than girls in all motoric tests, except sit and reach test. The height and body weight of girls and boys increased by age. While body fat percentage of boys remained constant, this parameter increased by age among girls. Lean body mass, body weight and body mass index increased by age in both sexes. It was observed that sit and reach values declined at age 13 in girls and boys. Also, there was a significant difference between the age 12-13 and 13--108 14 in sit and reach performance. Boys had increasing values in 30 sec sit-up test by age, where as girls showed a variable performance in this test On the other hand, the manuel muscle test scores remained constant in both sexes. Finally, maximal aerobic power scores declined both in girls and boys. It was reported that all anthropometric measurements, body fat percentage and lean body mass of students living in city center were higher than the students living in districts. Additionaly, the students living in districts had better scores in all motoric tests, except 30 sec sit-up test. Key-words: Physical fitness, adolesence, healht-related physical fitness.