Bazı yabani mantarlardan polifenol oksidaz enziminin izolasyonu ve karakterizasyonu
Polifenol oksidase enzyme isolation and characterization from some wild mushrooms
- Tez No: 147359
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polifenol oksidaz, difenolaz, Armillaria mellea, Lepista nuda, Hypholama fasciculare, mantar, Polyphenoloxidase, diphenolase, Armillaria mellea, Lepista nuda, Hypholoma fasciculare, mushroom
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, yabani, yenilebilir ve yenilemeyen bazı mantarlar polifenol oksidaz (PFO) potansiyeli açılarından değerlendirildi. İlk çalışma olarak; Maçka Lişer Yaylası'ndan (Trabzon) birkaç mantar türü toplandı ve ham özütler hem monofenolaz hem de difenolaz aktiviteleri için spektrofotometrik olarak analiz edildi. Bu mantar türleri arasından Armillaria mellea ve Clitocybe nuda sinonim adı ile de bilinen Lepista nuda'mn. ve yine yabani olan fakat yenilemeyen bir mantar olan Hypholoma fasciculare' m en yüksek enzim aktivitesine sahip oldukları belirlendi. Bu türlerden elde edilen ham özütlerin X-dihidroksifenilalanin (L-DOPA) ile boyanan doğal elektroforezi ve bu türlerde PFO varlığını destekleyen ve Rf değerleri; A. mellea için 0,38 ve 0,28 (baskın), 0,47 (soluk), L. nuda için 0,41 ve H. fasciculare için 0,43 (baskın), 0,48 ve 0,52 (soluk) olan bantlar gözlendi. Ham özütlerin, 4-Metil katekol (4-MK) substratı varlığında en yüksek difenolaz aktivitesi gösterdiği tespit edildi. A. mellea, L. nuda ve H. fasciculare difenolazlannm her biri için de optimum pH değeri 7.0 olarak belirlendi. Enzim özütleri bu pH değerinde 4 °C de 24 saat bekletildiğinde, A. mellea difenolaz aktivitesinde orijinal aktiviteye göre %11'lik bir artışın olduğu, diğer türlere ait difenolazlann ise büyük ölçüde kararlılıklarını koruduğu tespit edilmiştir. 4-MK varlığında oluşturulan substrat doygunluk eğrisinden her üç difenolazın da basit Mchealis-Menten kinetiğine uyduğu gözlenmiştir. Çalışılan üç difenolazın da değişik oranlarda da olsa 50 °C'den sonra kararhlıklarmı ciddi anlamda yitirdikleri gözlenmektedir. Sodyum metabisülfit ve askorbik asitin bu difenolazlar için iyi birer inhibitor olduğu gözlenmiş ve farklı şekillerde etki etmelerine rağmen, aktivitenin metallere karşı duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar açıkça göstermektedir ki çalışılan mantar özütleri ortaya konan özellikleriyle endüstrinin ilgisini çekebilecek PFO aktivitelerine sahiptir.
Özet (Çeviri)
Polyphenol Oxidase Enzyme Isolation and Characterization from Some Wild Mushrooms In this study, some wild edible and inedible mushrooms were evaluated for their polyphenoloxidase (PPO) potentials. As a preliminary work, the mushroom species which harvested from the Lişer High Plateau-Maçka (Trabzon) and crude extracts were spectrophotometrically analyzed for either monophenolase or diphenolase activities. Of these mushroom species, Armillaria mellea, Lepista nuda (it's synonym is Clitocybe nudd) which are wild and edible mushroom specieses, and also Hypholoma fasciculare which is wild and inedible mushroom species was determined to possess the greatest enzyme activities. Native electrophoresis stained by L-dihydroxyphenylalanine of the crude extracts of A. mellea showed three bands having Rf values of 0,28 and 0,38 (major) and 0,47 (minor), for L. nuda is and 0,41 and for H. fasciculare are respectively 0,43 (major) and 0,41 and 0,48 and 0,52 (minor) supporting a polyphenoloxidase potential. Each one of the crude extract of three mushrooms were able to possess diphenolase activity against 4-methylcatechol as substrates. The optimum pH value for each mushroom enzyme is determined as pH 7.0. When enzyme extracts were incubated at these pH values for 24 hours at 4 °C, it was observed that A. mellea and L. nuda enzyme activities increased about 1 1 % and 46 % at optimum pH values, H. fasciculare enzyme activity retained about 82 % of their original activity. It was estimated from thermodynamic data that the thermal stability of the three PPO activities rapidly decreased beginning from 40 °C and the optimum temperatures of A. mellea, L. nuda ve H. fasciculare are respectively 30, 30 and 20 °C. It was observed that Cr3+ and Cu2+ ions inhibited each activities in the crude extracts while Co2+ ion activated. However, sodium metabisulphite and ascorbic acid were highly potential inhibitor for each diphenolase activities. Substrat saturation curves obtained for each enzymes in the presence of 4-MK substrate indicated that both enzymes followed simple Michaelis-Menten kinetics.