Kavramsal değişimin gerçekleşme düzeyinin belirlenmesi: Buharlaşma, yogunlaşma ve kaynama
Determining students' conceptual change levels: Evaporation, condessation and boiling
- Tez No: 147546
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Materyali, Kavram Yanılgılannın Nedenleri, Buharlaşma, Yoğunlaşma, Kaynama, Kavramsal Değişim ve Kavramsal Yapı, Teaching Material, Reasons of Misconceptions, Evaporation, Condensation, Boiling, Conceptual Change, and Conceptual Structure
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Bu çalışma, buharlaşma, yoğunlaşma ve kaynama kavramlarının öğretimine yönelik öğretim materyali geliştirmek ve öğrencilerin bu materyali kullanarak kavramsal değişimi nasıl ve hangi düzeylerde gerçekleştirdiklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Özel durum yaklaşımının kullamldığı bu çalışma, dört aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, hal değişim konusuyla ilgili Öğrencilerde görülen kavram yanılgıları literatüre bağlı olarak belirlenmiştir, ikinci aşamada ilk olarak, birinci aşamada belirlenen yanılgılar 7 deneyimli Kimya öğretmenine sunularak yan yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Sonrasında mülakatlardan elde edilen veriler ve literatürde ilgili alanda yapılan çalışmalar irdelenerek kavram yanılgılarının nedenleri ve bunların giderilme yollan ortaya çıkanlmıştır. Çalışmanın üçüncü aşamasında, ikinci aşamada elde edilen veriler dikkate alınarak öğretim materyali geliştirilmiştir. Öğretim materyali, öğretmenler tarafından kullanılmasını kolaylaştırmak için öğretmen materyali ve öğrenci etkinlikleri olmak üzere iki bölüm halinde hazırlanmıştır. Çalışmanın dördüncü aşamasında ise, pilot uygulamalar yapıldıktan sonra, öğretim materyali K.T.Ü Giresun Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği programındaki toplam 52 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama amacıyla her bir kavrama yönelik hazırlanan testler; ön, son ve gecikmiş test olarak örnekleme uygulanmıştır. Aynca, kavramsal değişimin nasıl gerçekleştiğini belirlemek için örneklemden ön test sonuçlarına göre seçilen üç öğrenci ile de testler dışında mülakat ve katılımcı gözlem metotlan uygulanmıştır. Veri toplama araçlanmn tamamından elde edilen veriler, bir arada değerlendirilerek öğrencilerin kavramsal değişimi gerçekleştirme düzeyleri ve bu değişimi nasıl gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular sonunda, hazırlanan öğretim materyalinin kavramsal değişimi sağlamada başanh olmasının yanında bu değişimin öğrenci zihninde kalıcı olmasını da sağladığı sonucu ortaya çıkmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara bağlı olarak araştırmacılara ve eğitimcilere birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Determining Students' Conceptual Change Levels:“Evaporation, Condensation and Boiling”The aim of the study was to develop teaching material concerning“evaporation, condensation and boiling”concepts and to determine the degree to which conceptual change takes places and to draw out how students change their misconceptions using this material. This study involved in a case study approach consists of four steps. In the first step, misconceptions about phase changes were collected from the literature review. In the second step, firstly semi-structured interviews were conducted with 7 experienced Chemistry Teachers by presenting the collected misconceptions to them. Then, possible reasons of and remediation ways of the misconceptions were identified by examining the data from the interviews and the literature review. In the third step, based on the results from the second step of research, teaching material developed was prepared as two parts, teacher's material and student's activities, in order to facilitate teacher's usage. In the fourth step, after pilot studies of the teaching material were carried out, this material was implemented to totally 52 students at Department of Science Education in Giresun Education Faculty in Karadeniz Technical University. To collect data, the devised evaporation, condensation and boiling concepts tests were administered to the sample as a pre-test, post-test and delayed test. In addition to the tests, interviews and participant observations were conducted with three students who were selected based on the pre test results in order to elicit how the students change their misconceptions in their mind. The extent to which conceptual change occurs and how the students change their misconceptions were determined by evaluating the data from the research instruments as a whole. From the collected data, it was found out that teaching material was not only successful in achieving positive conceptual changes but also in providing students to retain these concepts under investigation in their long term memory. From the results, some suggestions were made to researchers and educator.