Intellectuals of varied state traditions: The Ottoman Empire and Volga-Ural region
Farklı devlet oluşum modellerinde entellektüellerin konumu: Osmanlı Devleti ve İdil-Ural bölgesi
  1. Tez No: 147583
  2. Yazar: SELİM KARAHASANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSENBİKE TOGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, İdil-Ural Bölgesi, Entelektüeller, Ulema vı, The Ottoman Empire, Volga-Ural Region, Intellectuals, Ulama iv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, farklı devlet geleneklerinin mevcut olduğu iki coğrafyada entelektüellerin konumu mukayeseli olarak anlaşılmaya çalışılmıştır. İdil-Ural bölgesinde Cengiz Han ile oluşmuş devlet anlayışı, evladı tarafından asırlarca temsil edilmiş; bölgede yaşanan Altın Ordu hakimiyetinden sonra 1552'de Kazan Hanhğı'nm devrilmesiyle Rus hakimiyeti dönemi başlamıştır. Cengiz Han devlet geleneği ülüş prensibini ön plana çıkarmakta ve güçlerin dağılımı ilkesini benimsemekte idi. Bu tür bir geleneğin varisi olan coğrafyada Rus hakimiyetinden sonra ise entelektüelin kaygısı hayatiyetini sürdürebilmek üzerine kurulu olmuştur. Osmanlı Devleti, kendisinden önceki İslam devletlerinin oluşturduğu geleneği hiç şüphesiz devraldı; fakat fetih politikaları ve devletin konumu gereği pratik kaygılarla kendine özgü bis sistemin de zamanla temsilcisi oldu. İdil-Ural sahasındaki güçler dağılımı anlayışı, Anadolu'da yerini güçlü bir merkeziyetçi anlayışa bırakmıştı. Bu merkezi anlayış, sıkı bürokratik hiyerarşi entelektüelin zihniyet dünyasını belirledi ve devlet ile karşı karşıya gelme sürecine nasıl katkıda bulundu? Bu çalışmada bu konular irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
I intend to analyze in the present study, the status of the intellectuals under varied state traditions. The Volga-Ural region was under the legacy of Chinggis Khan. In the thirteenth century with the invasion of Mongol-Tatar groups under the leadership of Chinggis Khan's grandchild Batu Khan, the Volga-Bulghar state was removed and the Golden Horde was founded. By the collapse period of the Golden Horde at the end of the 14th century and at the beginning of the 15th century, the Khanates period began in the region: Kazan, Astrakhan and Kasım. The struggles among the khanates were used by Russia in her favor and these problems paved the way for inclusion of the region under Russian hegemony. Especially after the collapse of Kazan in 1552, a long period of Russianization and Christianization took place. In the Volga-Ural region, where there was no Islamic state, one observes a deep impact of Turco Mongol political culture, in which distributive economics based on power-sharing mechanisms prevailed, and a lively exchange of ideas among the intellectuals as well as conflicts and clashes became the norm. The Ottoman Empire, on the other hand, was formed with conquests and ideological aggregation, which led to a concentration of powr in the state. In such an iiienvironment, dynastic ideology determined the borders of intellectual life and the ways of expression of ideas. In the present study, my concern is on more on the interference of the state in the intellectual life.