Determining perception of pyhsical education and sport students about requsite managerial characteristics and sex stereotypes
Beden eğitimi ve spor bölümü öğrencilerinin gerekli yönetimsel özellikler ve cinsiyet şablonları ile ilgili algılamalarının belirlenmesi
- Tez No: 147584
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SETTAR KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet şablonları, yönetimsel özellikler, algılama. VU, sex stereotypes, managerial characteristics, perception
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma,“Schein”Betimsel Dizinin (Schein Descriptive Index- SDI) uygulayark, başarılı bir orta düzey yönetici, başarılı bir orta düzey erkek yönetici ve başarılı bir orta düzey kadın yönetici şablonunun, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Üniversite öğrencisi olan 210 kadın ve erkek denek tarafından algılanmasındaki farklılıkları ortaya koymayı, ayrıca erkek ve kadın yöneticiler için gerekli yönetimsel özelliklere kapsamlıbir bakış sağlamayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, kadın deneklerin anket verileri, iş konusunda kabiliyetli, rekabetçi, yetenekli, işbirlikçi, duygusal huzursuzlukların üstesinden gelebilme, hırslı, başkalarının duygularının farkında olma, nesneLyardımsever, yeterli bilgi düzeyine sahip olma gibi özelliklere ilişkin başarılı bir orta düzey yöneticimadde değerleri, başarılı bir orta düzey kadın yönetici değerlerinden anlamlı bir biçimde farklılık göstermektedir. Erkek deneklerin anket verileri, hırslı olma, liderlik yeteneğiolma, yeterli bilgi düzeyine sahip olma, iş konusunda yetenekli olma, zeki olma, mantıklı olma, çözümsel yeteneğe sahipolma, duyguları düşüncelerden viayırabilme gibi özelliklere ilişkin başarılı orta düzey yöneticilerin madde değerleri, başarılı orta düzey kadın yöneticinin madde değerlerinden anlamlı birbiçimde farklılık göstermektedir. Ayrıca kadın ve erkek denekler“karakteristik”ve“karakteristik olmayan”olarak hemen hemen benzer özelliklere değer veriyor olarak görülmektedir. Sonuçlar, kadınların başarılı yöneticiler olarak görülmediğini ve yönetimsel özelliklerin başarılı orta düzey kadın yöneticiden çok başarılı yönetici özelliklerin başarılı orta düzey kadın yöneticiden çok başarılı yönetici özellikleri olarak görüldüğünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was designed to explore the differences in perception of sex role stereotypes in by 210 undergraduate physical education and sport students (from Metu, Gazi, Hacettepe,Ankara, Başkent) for successful middle manager, successful middle male manager, and successful middle female manager among female and male subjects through the adminstartion of the Schein Descriptive Index (SDI) and to provide a comprehensive look at the requisite managerial characteristics for male and female managers. As a result, Skilled in Business Matter, Competitive, Component, Speedy recovery From Emotional Disturbance, Ambitious, Aware of Feelings of Others, Objective, Helpful, Well-informed, items means of successful middle manager was significantly different than the means of successful middle women manager for females. Ambitious, Leadership Ability, Well-informed, Skilled in Business matter, Intelligent, Logical, Analytical Ability, Able to Separate Feelings From Ideas, items means of successful middle manager was significantly different IVthan the means of successful middle women manager for males. Moreover, Male and female subjects seem to value almost similar characteristics as“Characteristics”and“Not Characteristics”. Results indicated that, women were not rated as successful manager and managerial characteristics were seen to characteristics of successful middle manager more than successful female manager also were seen to characteristics of successful managers more than women managers.