Cluster potential in industrial sectors of Samsun: Kutlukent furniture cluster study
Samsun sanayi sektörlerindeki küme potansiyeli: Kutlukent mobilya kümesi çalışması
- Tez No: 147582
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN DURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kümeler, küme analizi, küme politikası, küçük ve orta ölçekli işletmeler, işbirliği, rekabetçilik, clusters, cluster analysis, cluster policy, SMEs, cooperation, competitiveness
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu çalışma Samsun ili sınırları içindeki coğrafi bölgedeki küme potansiyeli varlığını, ve eğer tanımlanabilirse bu potansiyelin uygun destek mekanizmaları ile nasıl geliştirilebileceğini araştırmaktadır. Çalışmanın ana hedefi tanımlanan küme potansiyelinin geliştirilmesi için politika önermeleri oluşturmaktır. Alan çalışmasının akışı bir küme tabanlı politika yapım sürecini içermektedir. Süreç betimsel kısım, yani küme analizi, ve politika amaçlarım belirleme ve politika araçları geliştirme kısımları olmak üzere iki aşama içermektedir. Yazın taraması kısmında küme kavramına çeşitli yaklaşımları; kümelerin ortak özellikleri ve bu özelliklerin beraberinde getirdiği rekabet avantajlarım; çeşitli küme politikası geliştirme tecrübelerini; ve küme analizi yöntemlerini işleyen ve saha çalışması kısmında yol gösterici nitelikte bilgiler sunulmuştur. Saha çalışması, ilk aşama politika müdahalesi ihtiyacı belirlenmesi ile başlamaktadır. Bu adımda Samsun ve Türkiye'ye özgü koşullarda küme tabanlı politikalar izlenmesinin uygunluğu ve gerekçesi tartışılmıştır. Araştırma bölgesinin özgün koşullan ve araştırmanın kısıtlan, bölgenin muhtemel kümelerinin tanımlanması ve hedef kümenin seçilmesi sürecinde“sektör olarak kümeler”yaklaşımının benimsenmesini beraberinde getirmiştir. Araştırmavıı bölgesindeki sektörlerin incelenmesinin ardından bölge ekonomisine kattığı değer ve taşıdığı küme potensiyeli ölçütlerine göre hedef sektör seçilmiştir. Buna göre, mobilya sektörü seçilmiş ve Kutlukent yerleşim yerinde gözlenen mobilya sektörü işletmeleri kümelenmesi analizin ve politika önermelerinin konusu olacak potansiyel küme olarak tanımlanmıştır. Sürecin izleyen aşamasında, Kutlukent mobilya kümesi ikinci-faz mikro-seviye küme analizine tabi tutulmuş ve küme ile ilgili ayrıntılı bilgiler sunulmuştur. Bu aşamada, potansiyel kümenin değer ve üretim zincirindeki elemanlar incelenmiş, bu elemanlara destek sağlayan kamu ve özel sektör kuruluşları tanımlanmış, değer zincirinde materyal ve ürün akışı incelenmiş, küme elemanlarının ticari olmayan ilişkileri değerlendirilmiştir. Bu aşamada bunlara ek olarak küme dahilindeki işletmelerin ve işgücünün karakteristik özellikleri saptanmış ve işletmelerin yenilik performansları incelenmiştir. Toplanan bu bilgilerle yapının küme potansiyeli hakkında bir değerlendirme sunulmuştur. Kümenin bu geniş kapsamlı analizi yapının küme tabanlı politika müdahalesi ihtiyaçlarının tespit edilmesine olanak sunan bilgileri sağlamıştır. Çalışmanın son kısmında politika amaçlarının belirlenmesini ve politika araçlarının tasarlanmasını/seçilmesini içeren küme tabanlı politika önermeleri geliştirilmiştir. Küme analizi için gerekli veri iki aşamalı uzman mülakatları ve küme içinde tanımlanan tüm işletmelerin tarandığı birebir anket uygulaması ile toplanmıştır. Mülakatlara 6 uzman katılmış ve 283 işletme sahibi ile anket yapılmıştır. Analizin sonuçlan, Kutlukent mobilya kümesinin etkin küme modellerinin taşıdığı bazı önemli özellikleri taşımasına karşın, diğer birtakım önemli özellikleri taşımadığını göstermiş ve dolayısıyla Kutlukent mobilya kümesi“potansiyel”bir küme olarak tanımlanmıştır. Kümenin ortaya konan küme potansiyeli, çalışmanın son aşamasında önerilmiş olan küme tabanlı politika uygulamaları yoluyla, analizde tanımlanmış olan potansiyellerinin ve güçlü yönlerinin değerlendirilip geliştirilmesi ve zayıf yönlerinin ve önündeki engellerin giderilmesi sureti ile geliştirilmelidir. Böylelikle potansiyel kümenin elemanlarının etkin küme modellerinde gözlenen rekabet avantajlarını yakalaması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The present study investigated whether cluster potentials could be identified in the geographical area within the boundaries of Samsun province, and if identified, how such a potential could be promoted through corresponding support measures. Development of policy recommendations for promotion of identified cluster potential was the principal goal of the study. The course of the study was characterized by a cluster-based policy-making process in the policy environment, i.e. Samsun province. The process includes a descriptive part, i.e. cluster analysis, and a prescriptive part, i.e. determining policy goals and designing policy instruments. In the literature review, a guide to the field study was developed by review of various approaches to cluster concept; common features of clusters and the competitive advantages these give rise to; various practices in cluster-based policy development, and various cluster analysis methods. The field study starts with the initial identification of need for policy intervention, at which stage the rationale for pursuing a cluster-based policy in the specific conditions of Samsun and Turkey was discussed. The“clusters as sectors”approach was utilized in the identification of region's (potential) clusters and selection of the cluster as the subject of analysis and policy development. The analysis of industrial sectors in Samsun' s economy was followed by selection of the target sector via employing various criteria assessing the importance of these sectors in terms of value added to the regional economy, and theclustering potential. Accordingly, furniture sector was selected, and the agglomeration of furniture sector enterprises in Kutlukent locality was identified as the potential cluster to be the subject of analysis and policy development. Following the identification of the potential cluster, the descriptive part was completed by second-stage micro-level analysis of the identified potential cluster, by which detailed information about the potential cluster was presented. At that phase, cluster potential of the structure was assessed by examining the elements in cluster value and production chain; public and private business support infrastructure; the flow of materials and goods in the chain; untraded relationships between the elements; characteristics of enterprises and workforce; and innovation performance. This comprehensive in-depth analysis of the cluster provided the required information to identify the specific needs of the cluster for cluster-based policy intervention. In the last part of the thesis, i.e. prescriptive part, cluster-oriented policy recommendations were developed including the determination of policy goal and the design/selection of policy instruments. The necessary information was collected by two-stage expert interviews, and by overall scan of the enterprises involved in the cluster via enterprise survey, which was realized in interviews with all of the enterprises. Six experts and 283 enterprises participated in the study. The results of the analysis showed that, while Kutlukent furniture cluster had some features, which are common in effective cluster models, the cluster lacks some critical features, which are crucial for effective functioning of a successful cluster. Hence, Kutlukent furniture cluster was defined as a“potential”cluster, which should be promoted by utilizing the existing potentials and strengths, and by addressing the weaknesses and obstacles identified in the analysis of the cluster, via appropriate cluster-oriented policy measures, which were proposed in the prescriptive part of the policy-making process. By these measures, the elements of Kutlukent potential cluster would be able to realize competitive advantages associated with clustering as in successful cluster models.