Technological capability and economic growth: A study on the manufacturing industries in Turkey
Teknolojik yetenek ve iktisadi büyüme: Türkiyede'ki imalat sanayileri üzerine bir çalışma
- Tez No: 147607
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Yetenek, Çokuluslu Şirketler, Yayılma Etkisi, Teknoloji Politikası, Ulusal Yenilik Sistemi, Evrimci İktisat, Technological Capability, Multinational Corporations, Spillover, Technology Policy, National Innovation Systems, Evolutionary Economics IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu tezin esin kaynağı teknolojik yeteneklerin gelişmekte olan ülkelerin iktisadi büyüme süreçleri açısından sahip olduğu önemdir. Bu çalışmada Türkiye'de imalat sanayinin teknolojik yeteneklerinin oluşma sürecini ve mevcut durumunu nitel ve nicel olarak çözümlemek amaçlanmaktadır. Bu çözümleme yapılırken, Ulusal Yenilik Sistemleri yaklaşımı benimsenmekte ve Çokuluslu Şirketlerin gelişmekte olan ülkelerin teknolojik gelişmelerinde olası önemleri nedeniyle, bu şirketlerin sözkonusu süreçte oynadıkları role özel önem atfedilmektedir. Yabancı sermayeye dayalı teknolji politikaları da bu bağlamda sorgulanmaktadır. Nicel çözümleme sonuçları Türkiye imalat sanayinde yabancı firmaların endüstriyel etkinliklerinden kaynaklanan yatay veya dikey yayılma etkilerinin (horizontal or vertical spillovers) bulunmadığını göstermektedir. Sözkonusu dışsallıklar gecikmeli olarak ortaya çıkmakta; ancak net dinamik bir etki olarak gözlemlenememektedir. Firma büyüklüklerine gore yapılan nicel çözümleme, sözkonusu gecikmeli yararın sadece büyük firmalar için geçerli olduğunu; ve bu gecikmeli yararın dinamik etkisinin bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca, daha önce yabancı firmalarda çalışmış olup sonradan yerli firmalarda çalışmaya başlayan işgücünün de yerli firmaların yenilik yaratama yeteneklerini geliştirdiği saptanmıştır. Nitel ve nicel çözümlemelerin bütününden Türk İmalat Sanayinde teknolojik yeteneklerin henüz yeterince gelişmemiş olduğu; bu yeteneklerin geliştirilmesi için insan sermayesi birikimin artırılması; bunun için de özellikle genel eğitimin yanısıra hizmet içi eğitimin önemi belirginleşmiştir. Ayrıca, yerli firmalarda çok yetersiz düzeyde bulunan araştıma ve geliştirme etkinliklerinin geliştirilmesi yaşamsal bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Teknolojik gelişmeyi sadece yabancı sermayeden bekleyen teknoloji politikaları yaklaşımı da bu tezde yapılan çömzümlemeler ışığında gözden geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
This thesis was motivated by the importance of technological capability for economic growth process in developing countries. The main objective of this study is to analyze the creation of technological capability in the Turkish manufacturing industry; and to set out opportunities and impediments for technological development by ascribing special emphasis to MNCs in this process within the framework of national innovation system. The technology policy advice relying on attracting foreign firms is also questioned. In order to shed light on how technological capability is accumulated in the Turkish manufacturing industry; and to understand the rde that MNCs play in this process, the thesis investigates static and dynamic spillover effects of MNCs in the Turkish manufacturing industry. The study also focuses on the factors that determine innovativeness of, and the technology transfer by the firms in Turkey, and the role of MNCs in this context. The probable effects of firm and technology specific characteristics such as size and technology level are taken into consideration in the analyses. Our results suggest that foreign firms are superior to domestic firms in many respects. There are no horizontal or vertical spillovers from MNCs in Turkey for the 1983-2000 period. We found lagged positive horizontal spillovers, though. However, these spillovers are far beyond to register a net dynamic benefit for the whole Turkish manufacturing industry to be felt in the current period. This lagged spillover is found fa large firms; and one can mention net dynamic positive spillovers for the large firms. We also found positive spillovers from labor transfer from MNCs to domestic firms for the 1995 and 2000 period. We conclude that technological capability is limited in domestic firms; and it can be improved by on-the-job training and general education policies as well as increasing domestic R&D. The technology policies relying attracting more FDI should be reviewed given the insights provided by the analysis conducted in this thesis.