Military innovation: Critical and dual use technologies
Askeri yenilik: Kritik ve çift amaçlı teknolojiler
  1. Tez No: 147780
  2. Yazar: ABDURRAHMAN METE YAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN DURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Public Administration, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri yenilik, Teknolojik ve organizasyon yenilikleri, Askeri yeniliklerin etkinliği, Akıllı alıcı, Kendi kontrolümüzde optimum Ar-Ge faaliyeti, Dış kaynağı akılcı kullanma, Küçük işyeri geliştirme projeleri, Kritik teknoloji, Askeri açıdan kritik teknoloji, Çift amaçlı teknoloji, Çift amaçlı ilişki modelleri, Aktif öğrenme, Soğurma(özümseme) kapasitesi, Temel yetenek. vu, Military innovation, Military technological and organizational innovation, Military innovation efficiency, Smart buyer, Optimal in-house research, Smart outsourcing, Small business innovative research program(SBIR), Critical technology, Military critical technologies, Dual-use technology, Dual-use relationships, Active Learning, Absorptive Capacity, Core Competence. v
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışması, askeri alandaki teknolojiler açısından kritik hususları tespit etmeyi hedeflemekte ve daha sonraki çalışmalara ışık tutmak ve teşvik etmek amacıyla askeri yenilikler, savunma alanındaki Ar-Ge faaliyetlerinin akıllıca yönetimi, kritik ve çift amaçlı teknolojiler gibi konulan detaylı bir şekilde ele almaktadır. Tez, iki ana bölümden oluşmaktadır. îlk bölüm, yukarıdaki kavramları tartışarak anlamak için teorik ve kavramsal bir çerçeve oluşturmaktadır. Çağdaşları yenilikler üretirken, bundan yoksun olan ordu, bu durumun kötü sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalır. Bu nedenledir ki, askeri organizasyonlarda değişim, arzulanan ve akılcı bir şekilde desteklenmesi gereken hareket tarzıdır. Bu tezin temel zerninini, yenilik ve çeşitleri oluşturmaktadır. Fakat, tezin asıl yoğunlaştığı konu, teknoloji içerikli olanlardır. Belirli teknolojilerin askeri yeniliklerin çekirdeğini teşkil etmesi gibi, yeniliğin ilk adımım da doğal olarak yeni teknolojilerin elde edilmesi oluşturmaktadır. Teknolojiyi başka ülkelerden sadece kullanıcı olarak satın alan bir ülkenin, teknolojiyi, üreten veya geliştiren bir ülke kadar etkin kullanamayacağı tartışmasız bir gerçektir. Teknolojiyi üretebilen veya geliştirebilen ülke, teknolojiyi geliştirmek için daha donanımlıdır. Teknolojik yenilikleri sürekli kılabilmek için anlamlı bir teknoloji geliştirme stratejisi oluşturulmalı ve doğru teknoloji seçilmelidir. Silahlı kuvvetler, akıllı bir teknoloji alıcısı olabilmek ve ülkenin teknoloji kapasitesine katkıda bulunabilmek için kendi kontrolünde optimum araştırma ve geliştirme faaliyetlerini gerçekleştirmelidir. Bunun için, gerekli vıaltyapıyı sağlayacak bir teknoloji parkı oluşturmalı ve en az on yıl süreyle, seçilen kritik teknolojilere, karar aşamalarında akıllıca değerlendirmeler yaparak kaynak sağlamalıdır. Sanayi ve akademik çevreyle işbirliğini geliştirmeli, bazı teknolojileri de akılcı bir şekilde kendi dışındaki kaynaklardan sağlamalıdır. Tez ayrıca, hazır bir çözüm önermeden, hangi teknolojilerin ayrılan kaynak ve verilen emeğin karşılığını daha iyi sağlayacağı, hangi teknolojilerin ekonomik kalkınma ve silahlı kuvvetler açısından önemli olduğunu değerlendirebilmek açısından aydınlatıcı bir rehber niteliğindedir. Kritik teknolojiler özet bir şekilde tartışılmaktadır. Tezin kuramsal bölümünün son iddiası ise; hem silahlı kuvvetler hem de ülkenin ticari rekabet gücünü arttıracak çift amaçlı teknolojilere öncelikle kaynak ayrılmalı ve çaba sarfedilmelidir. Bu amaçla silahlı kuvvetler, sanayi ve temel alanlarda araştırma yapan akademik çevreyle işbirliğini geliştirmelidir. Bu işbirliği, değişik şekillerde olabilir, bunlar; askeri amaçla geliştirilen teknolojinin ticari alanda kullanılması, ticari alanda kullanılan teknolojilerin askeri alanda kullanılması, sadece araştırmalara kaynak sağlanması ve askeri altyapının araştırmaları desteklemek için kullanılması vb.leridir. Tezin ikinci ana bölümünde ise, temel bir yetenek olarak sistem entegrasyon teknolojisinin ve modernizasyonun önemini analiz eden, döner kanat teknolojisi ile ilgili gerçek bir projenin gözleme dayalı çalışması yer almaktadır. Sonuç kısmında ise, tespit edilen önemli bulgular ve önerilerim özetlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis represents an attempt to explore critical issues in the national military literature and bring up findings for further studies by exploring military innovation, smart management of defense R&D, critical and dual-use technologies concepts in detail. The study has two main components. The first part provides a conceptual and theoretical framework to discuss and understand military innovation, critical technology and dual-use technology. A military that fails to innovate when their contemporaries are innovating is destined to face its dire consequences. So the quest for change within military organizations is a rational and hopefully encouraged behavior. In this thesis the modes of innovation are at the center stage. However, the main intention focus is on technological innovation. As certain technologies are at the core of decisive military innovation, the initial step in innovation is normally to procure the new technology. A country that must purchase technology from abroad is arguably less likely to wield it as effectively as the country that is capable of inventing or manufacturing it, as the latter is usually better equipped to exploit and further refine technology. In order to insure the flow of technological innovations, a sound technology investment strategy must be formulated. A strategy built on a foundation of three integrated building blocks (optimal in-house R&D, expanded collaborative efforts, and smart outsourcing) will enable the military to be an effective smart buyer and smart provider. The thesis proceeds with a brief discussion of critical technologies, specifically the ones that are critical for military and national importance, in order to provide guidance for identifying which technologies harbor the greatest payoff potential. Closely related to this discussion is the question of national economic growth based on technological developments in particular the IVdevelopment of technologies with potential for use in either the civilian or military sectors, and promotion of partnerships among actors; military, industry, academia. Such technologies are referred as dual-use technologies. The dual-use relationships among actors are spin-off, spin-on, venture capital model, and military support/pull model. The second part of the thesis develops a kind of empirical case study analysis based on a rotary- wing upgrade project about the importance of upgrade and system integration technology as a core capability. The last chapter concludes the thesis with the discussion of findings.