Academic resilience: An investigation of protective factors contributing to the academic achievement of eighth grade students in poverty
Akademik sağlamlık: Yoksulluk içinde sekizinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına katkıda bulunan koruyucu faktörlerin incelenmesi
- Tez No: 147608
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sağlamlık, akademik sağlamlık, koruyucu faktörler, yoksulluk, yapısal eşitlik modeli. vu, Resilience, academic resilience, protective factors, poverty, structural equation modeling
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yoksulluk içindeki sekizinci sınıf ilköğretim okulu öğrencilerinin akademik sağlamlıklannın gelişmesine yardım eden koruyucu bireysel özellikler ile çevresel faktörlerin incelenmesidir. Araştırmanın Örneklemi, Ankara ilinin sosyo-ekonomik statüsü düşük olan gecekondu bölgelerindeki 6 ilköğretim okuluna devam eden 872 (439 kız, 433 erkek) sekizinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Bu çalışmada, Demografik Bilgi Formu, Sağlamlık ve Ergen Gelişim Ölçeği, Akademik Yeterlik Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Nowicki-Strickland İç-Dış Kontrol Odağı Ölçeği olmak üzere beş ölçme aracı kuUamlnuştir. Öğrencilerin 6., 7. ve 8. sınıf genel not ortalamaları Akademik Basan ölçütü olarak kabul edilmiştir. Bu çalışma için toplanan veriler açıklayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modeli teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularında, evdeki yüksek beklentiler, okuldaki ilişkilerde ilgi ve sevecenlik, arkadaş ilişkilerindeki ilgi ve sevecenlik, yoksul öğrencilerin akademik sağlamlığım yordayan en temel dışsal VIkoruyucu faktörler olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, içsel koruyucu faktörler dikkate alındığında, öğrencilerin kendi akademik yeterlikleri konusundaki olumlu algılan, yüksek eğitimsel beklenti, empatik bir anlayışa sahip olmak, içten denetimlilik ve gelecek konusunda umutlu olmak ile yoksul ergenlerin akademik sağlamlığı arasında olumlu bir ilişki görülmektedir. Diğer yandan, dışsal koruyucu faktörler arasında yer alan evdeki ilişkilerde ilgi ve sevecenlik, toplumsal ilişkilerde ilgi ve sevecenlik ve arkadaş grubundaki yüksek beklentiler ve içsel koruyucu faktörler arasında yer alan problem çözme becerisi ile yoksul öğrencilerin akademik basanları arasında anlamlı fakat olumsuz yönde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Başka bir deyişle, adı geçen bu faktörler, koruyucu olma özelliklerinin aksine, çalışmadaki örneklem grubunun akademik sağlamlıklarım olumsuz yönde etkileyen faktörler olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to assess the potential individual characteristics and environmental protective factors that promote academic resilience among impoverished eighth grade elementary school students in Turkey. The sample consisted of 872 (439 girls, 433 boys) students enrolled in 6 low SES inner-city public elementary schools in Ankara, Five instruments, Demographic Data Form, Resilience and Youth Development Module (RYDM), Scholastic Competence Scale (SCS), Beck Hopelessness Scale (BHS), and Nowicki-Strickland Locus of Control Scale (N-SLCS) were used in the present study. Grade point averages (6th, 7th and 8th grades) of students were used as the measure of Academic Achievement. Exploratory factor analysis and structural equation modeling were used to analyze the data. The results of the present study revealed that home high expectations, school caring relationships and high expectations, along with the peer caring relationships were the prominent external protective factors that predicted IVacademic resilience for the adolescents in poverty. Considering the internal protective factors, having positive self-perceptions about one's academic abilities, high educational aspirations, having empathic understanding, internal locus of control and being hopeful for the future were positively linked with the academic resilience of adolescents in poverty. Conversely, the external factors of home caring relationships, community caring relationships and high expectations, and peer high expectations, and internal factor of problem solving ability were negatively linked with academic resilience. These factors seem to be vulnerability factors for impoverished Turkish adolescents although they are generally accepted as the protective ones.