Changing conceptions of 'Europe' in selected countries of Central Eastern Europe: A comperative analysis of pre-1989 era with The EU accession process
Merkez ve Doğu Avrupa'nın seçilen ülkelerinde 'Avrupa' nın değişen tasarımları: 1989 öncesi dönem ve Avrupa entegrasyon sürecinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 147615
  2. Yazar: BAŞAK ALPAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez ve Doğu Avrupa, Muhalifler”, Avrupa Kuşkuculuğu, Polonya Siyaseti, Macaristan Siyaseti vı, Central Eastern Europe, Dissidents, party-based Euroscepticism, Polish politics, Hungarian politics. v
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
“Avrupa”fikrinin kavramsallaştinldığı ideolojik zeminin kayganlığı ve sürekli olarak yeniden tanımlandığı fikrinden yola çıkarak, bu çalışma, Merkez ve Doğu Avrupa'da iki ayrı dönemde ve bağlamda referans verilen“Avrupa”kavramının iki ayrı açıklanış biçimini irdeliyor. Ek olarak,“Muhalifler”olarak tanımlanan Merkez ve Doğu Avrupalı entellektüellerin, bölgenin, özelllikle kültürel anlamda, Avrupalılığı üzerine oluşturdukları söylemine sahne olan erken 19801er, yani 1989 öncesi dönem inceleniyor. Bu anlamda, çalışma, söz konusu entellektüel çizginin ve bu çizginin karşı-tezlerini sunmak amacıyla dönüşüm literatürünün temel argümanlarım ortaya koymayı hedefliyor.“Avrupa”sözcüğünün tam anlamıyla ve sadece Avrupa Birliği ve Avrupa Entegrasyon süreci ile tammlandığı ikinci dönem olan geç 19901ar ve erken 20001er, tezin ikinci temel vurgu noktasını oluşturuyor. Bu bağlamda, söz konusu dönemin incelenmesi için örneklem olarak seçilen Polonya ve Macaristan'da, siyasi partilerin Avrupa söylemleri ve“Avrupa Kuşkuculuğu”kavramı mercek altına alınıyor. Polonya ve Macaristan basım ve kamuoyu da,“Avrupa nasıl ve hangi kavramlara referansla kavramsallaştınhyor?”sorusunu cevaplayabilmek için, tezin asıl problematiği çerçevesinde, irdeleniyor. Bu çerçevede, tezin ana vargısının, Merkez ve Doğu Avrupa'da, söz konusu bölgenin“Avrupalılığı”ve“Avrupalı”olmak için hayata geçirmeleri gereken dönüşüm üzerine oluşturulan yazının, Polonya ve Macaristan'ın siyasi alanlarındaki Avrupa'nın şu anki kavramsallaştıniması bağlamında özsel bir temeli olmadığı argümanı olduğu savunulabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGING CONCEPTIONS OF «EUROPE“ IN SELECTED COUNTRIES OF CENTRAL EASTERN EUROPE: A COMPARATIVE ANALYSIS OF PRE- 1989 ERA WITH THE EU ACCESSION PROCESS Alpan, Başak M.Sc, Department of European Studies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Kürşad Ertuğrul June 2004, 200 pages Departing from the idea of a slippery ideological surface over which the term ”Europe“ is conceptualized, which is continuously susceptible to shifts and redefinitions, this thesis is devoted to the attempt to outline the differences between the two ways of the conceptualization of ”Europe“ in Central Eastern Europe in two specific periods and political contexts. The first period mentioned is the early 1980s, or pre-1989 period, punctuated with the Central European intellectuals' (the so-called dissidents') discourse on the ”European“ affiliation of the region-especially in cultural terms. The transformation literature is also mentioned in order to pose the counter- factual arguments of this intellectual strand. The second period mentioned is the late 1990s and early 2000s, where the idea of ”Europe“ is identified with the EU and the EU accession. In this respect, Poland and Hungary are chosen as the sample countries for the scrutiny of the second period. Euro-discourses of the political parties and the concept of ”party-based Euroscepticism“ are scrutinised. The Polish and Hungarian media and the public opinion are also investigated to understand how and with what references ”Europe“ is conceptualised in late 1990s and early 2000s in the political space of Central Eastern Europe. Thus, in this study, the basic claim is that the intense debates and the literature on the ”Europeanness“ of Central Europe and on the transition that these countries have to realize in order to be ”European“ do not have a IVsubstantial basis in the conceptualization of ”Europe" in the current political spaces of Poland and Hungary.