EU citizenship and Europeannes: National challenges and postnational prospects towards political integration
AB vatandaşlığı ve Avrupalılık: Ulusal meydan okumalar ve ulus sonrası beklentiler
  1. Tez No: 147625
  2. Yazar: FATMA ELİF SALKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ YURDUSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal Vatandaşlık, Ulusal Kimlik, AB Vatandaşlığı, Avrupa Kimliği, Ulus sonrası Vatandaşlık, Anayasallık Ruhu, Siyasal Entegrasyon vı, National Citizenship, National Identity, EU Citizenship, European Identity, Postnational Citizenship, Constitutionalization, Political Integration IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
AB entegrasyonunun siyasal boyutu, bu konuda yapılmış akademik çalışmalarda sıkça tartışılan bir konudur. Her ne kadar siyasal entegrasyonda kurumsal sorunlar, güvenlik ve genişleme süreci ile ilgili sorunlar sıkça işlenmiş olsa da konunun sosyo-politik boyutları hakkında yapılmış çalışmalar halen sınırlıdır. Bu tezde AB siyasal entegrasyon sürecinin sosyo-politik boyutlarım incelemeye çalıştık. Bu amaçla AB Vatandaşlığı çerçevesinin Avrupa siyasal kimliğinin oluşturulması üzerindeki negatif etkilerini inceleyerek bu yasal çerçevenin ulus sonrası bir anlayışla nasıl yeniden yapılandırılabileceğini ve bunun gelecekte oluşabilecek AB siyasal kimliğineyapabileceği katkıları analiz ettik. Bu bağlamda, AB vatandaşlığı 'run ulus sonrası bir anlayışla yeniden yapılandırılması halinde bunun Üye ülke toplumları içerisinde Avrupalılık bilincinin oluşmasına yardımcı olabilecek bir başlangıç olacağını ve böylece siyasal entegrasyon projesinin başarıya ulaşmasını engelleyen pek çok sosyo-politik sorunun aşamalı olarak çözümlenebileceği görüşünü savunduk.
Özet (Çeviri)
The issue of political integration has been one of the most contentious subjects in terms of the academic studies concerning European integration. Despite many researches have been conducted in the areas concerning institutional problems, enlargement or European security, the researches concerning the socio-political dimension of the political integration are still very rare. This thesis approaches the issue of political integration from a socio-political perspective. The problematic of EU citizenship, its impacts upon the European political identity and possible measures to reconstruct the EU citizenship in maccordance with the imperatives of postnational citizenship have been analyzed in a multidimensional framework. In that respect, it has been asserted that, if the EU citizenship could be restructured in accordance with a postnational understanding, it would provide an accurate measure to develop the feelings of Europeanness among the masses and thus, many initial tensions obscuring the political integration would be gradually resolved.