Problems and status of sociology in Turkey
Türkiye'de sosyolojinin sorunları ve durumu
  1. Tez No: 147628
  2. Yazar: ZUHAL YONCA HANÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyolojinin Sosyolojisi, Üniversite, Çatışma, Kültürel Sermaye, Sociology of Sociology, University, Conflict, Cultural Capital. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmanın temel problemini, Türkiye'deki sosyolojinin yetersiz gelişmişliği oluşturmaktadır. Sosyolojinin bu durumunu etkilediği varsayılan etkenler ise resmi ideolojinin hem sosyoloji hem de üniversite üzerindeki etkileri, disiplinin kendi içinden kaynaklanan sorunlar, Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olması ve son olarak da sosyolog akademisyenler arasında yaşanan çatışmalardır. Bu çalışmada, anket ve derinlemesine mülakat teknikleri ile elde edilen verilere dayanarak, sosyolog akademisyenlerin günümüz Türkiye'sinde sosyolojiyi nasıl değerlendirdikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main question of this study is the insufficient developed character of sociology in Turkey. In this study it is assumed that there are few factors that lead to this situation. Official ideology and its effects on sociology and university, the problems arisen from the discipline itself, the developing character of Turkey, and the conflict among sociologist academicians can be accepted as the factors that affect the sociology in Turkey. Related to this problem, in this study the opinions of academics sociologists in Turkey are examined. By using the techniques such as questionnaire and depth-interview, academicians' evaluations are gathered.