The triengle of publicness, communication and democracy in Habermas's thought
Habermas düşüncesinde kamusallık, iletişim ve demokrasi üçgeni
  1. Tez No: 147629
  2. Yazar: ÖMER TURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Jürgen Habermas, Kamusal Alan, İletişim, Tartışımcı Siyaset, Demokrasi Kuramları vu, Jürgen Habermas, Public Sphere, Communication, Deliberative Politics, Theories of Democracy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez Jürgen Habermas'ın eserlerinin daha iyi anlaşılmasını ve daha iyi değerlendirilmesini sağlayacak bir çerçeve sunmak amacıyla bir Üçgen Modeli geliştirmektedir. Buna göre, Habermas düşüncesinden kamusallık, iletişim ve demokrasinin oluşturduğu bir üçgenin çıkarsanabileceği iddia edilmektedir. Üçgenin her köşesi, kronolojik olarak Habermas'ın ilgilendiği ve odaklandığı bir ana sorunsala karşılık gelmektedir. Üçgen Modeli Habermas 'm eserlerindeki süreklilikler ve kesintiler hakkında da genel bir bakış sunmaktadır. Ana kesinti üçgenin birinci ve ikinci köşeleri arasında, yani Habermas'ın kamusallık ve iletişim odakları arasında gözlenmektedir. Bu kesinti şu üç unsurdan oluşan bir yorumsamacı dönüş olarak nitelendirilmektedir: Hegelci insani etkileşim felsefesinin etkisi, buna eşlik eden Kantçı temeldenciliğin eleştirisi ve Arendt'in iletişimsel iktidar kavramının dahil edilmesi. Bu çalışma aynı zamanda Habermas düşüncesinde sürekliliğe ve bütünlüğe işaret eden noktaları da vurgulamaktadır. İlk nokta, üçgenin üç viköşesinde de öznelerarası bir hakikat kuramının kullanılmasıdır. İkinci nokta ise, bütün bu meselelerde, Habermas tarafından hep“Nasıl meşru normlar üretilebilir?”sorusunun yanıtının aranmasıdır. Üçgenin ilk köşesinde dile getirilen aleniyet ilkesi ya da daha iyi argümanın gücü ilkesi, ikinci köşesinde tartışma etiği ve üçüncü köşede tartışıma siyaset, Habermas tarafından meşru norm üretmenin yollarını bulmak amacıyla formüle edilmiş ve benimsenmiştir. Bu bağlamda, tartışımcı siyasetin kamusallık ve iletişim temelinde yükseldiği ve kamusallık ve iletişimin tartışımcı siyaset için zaruri olduğu da iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis develops the Triangle Model, to offer a general framework through which the work of Jürgen Habermas could be better understood and assessed. Accordingly, it is argued that, it is possible to derive a triangle in Habermas 's thought, formed by the concerns of publicness, communication, and democracy. Each corner of the triangle corresponds to a major concern and focus of Habermas' s project chronologically. The Triangle Model provides an overview of continuities and discontinuities in Habermas' s work. The main discontinuity found is between the first and the second corners of the triangle, namely between publicness and communication. It is argued that this rapture stems from an interpretive turn, composed of three points: the influence of Hegelian philosophy of human interaction, the concomitant criticism of Kantian foundationalism, and the incorporation of Arendt's communicative concept of power. This study also emphasises that there are points indicating continuity, or unity in Habermas' s thought. First, an intersubjective theory of truth is ivemployed in all three concerns or corners of the triangle. Second, in all these concerns, Habermas searches for an answer to the same question:“how to produce legitimate norms”. The principle of publicity and the authority of the better argument voiced in the first corner of the triangle -publicness-, the discourse ethics of the second corner, and the deliberative politics of the third corner are formulated and adapted by Habermas in order to find the ways of producing legitimate norms. In this context, it is argued that the deliberative politics is based on publicness and communication; or publicness and communication are indispensable for deliberative politics.