A study on social and effective dimensions of the use of assisted reproduction technology (ART) by woman in Turkey
Türkiye'de kadınlar tarafından kullanılan yardımla üreme teknolojisinin (YÜT) sosyal ve duygusal boyutları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 147661
  2. Yazar: ÖZGE ÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKŞİT, DOÇ. DR. VOLKAN BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yardımla üreme teknolojisi, infertilite, sosyal etki, tüp bebek yöntemi, kadınlar, Türkiye, Assisted reproduction technology, infertility, social impacts, in vitro fertilization, women, Turkey IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz TÜRKİYE'DE KADINLAR TARAFINDAN KULLANILAN YARDIMLA ÜREME TEKNOLOJİSİNİN (YÜT) SOSYAL VE DUYGUSAL BOYUTLARI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Üner, Özge Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bahattin Akşit Yardımcı Tez Yöneticisi: Doc. Dr. Volkan Baltacı Temmuz 2004, 134 sayfa Bu çalışma, yardımla üreme teknolojisi kavramını ve bunun sosyal ve duygusal etkilerini tartışmayı amaçlıyor. Duygusal sıkıntıların kadınlar üzerinde daha etkili olduğu düşünüldüğünden, kadınlar bu araştırmanın merkezinde olacaktır. Bu çalışmada yardımla üreme teknolojilerini kullanan kadınlar ile doğurgan ve“normal”yollardan doğum yapan kadınlar hakkında araştırma yapılacaktır. Bu iki grubun birbiriyle kıyaslanması sonucu yardımla üreme teknolojilerinin sorunlu yönlerini aydınlatacaktır. Bu araştırma, her iki grup kadın için dizayn edilen iki set ankete dayalı olacaktır. Bu çalışmada hem nicel hem nitel verilere yer verilmiştir. Analizler kısır ve kısır olmayan kadınları kıyaslamamızı ve ortaya çıkan yardımla üreme teknolojisinin sonuçlarını değerlendirecek aynı zamanda yardımla üreme teknolojisinin sosyal ve duygusal etkilerini inceleyecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON SOCIAL AND AFFECTIVE DIMENSIONS OF THE USE OF ASSISTED REPRODUCTION TECHNOLOGY (ART) BY WOMEN IN TURKEY Üner, Özge M.S. Science and Technology Policy Studies Supervisor: Prof. Dr. Bahattin Akşit Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Volkan Baltacı July 2004, 134 pages This thesis aims to discuss the concept of Assisted Reproduction Technology and its social and affective impacts. Women will be at the center of this research as it has been thought that emotional stressors are mostly effective on them. In the present work, an investigation will be carried out among women who have used assisted reproduction technology methods and women who are able to reproduce and conceive“naturally”. The comparison of these two groups will illuminate problematical aspects of assisted reproduction technology. The research will be based on two sets of questionnaires designed for each group of women. In this study, both qualitative and quantitative data were used. These analyses will not only lead us to compare infertile and fertile women's responses and evaluate the consequences of emergent assisted reproduction technology but also to assess its social and emotional impacts.