Actors in the South Caucasus: Stability providers or instability exploiters
Güney Kafkasya'da aktörler: İstikrar sağlayan veya istikrarsızlık tüketen
  1. Tez No: 147660
  2. Yazar: HASAN YÜKSELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Güvenlik, İstikrar, Güney Kafkasya, Rusya, A.B.D, Regional Security, Stability, South Caucasus, Russia, the United States IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Güney Kafkasya Bölgesi'ndeki gelişmeleri incelemektedir. Sovyetler Birliği'nin dağılması bölge ülkeleri olan Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan'ın bağımsızlıklarını ilan etmeleri sonucunu da beraberinde getirmiştir. Fakat bağımsızlık sonrası dönemde bölgede meydana gelen çatışmalar bölgedeki istikrarsızlığın aktörlerin politikalarının bir sonucu mu olduğu sorusunu ortaya çıkarmıştır. Güney Kafkasya' daki istikrarın aktörlerin yapıcı politikalarına mı bağlıdır? Aktörlerin bölgede istikrar sağlayıcı veya istikrarsızlık tüketici olarak mı davranmaktadırlar? Aktörlerin ve özellikle 1 1 Eylül sonrasında Amerika Birleşik Devletleri'nin ve Rusya Federasyonu'nun bölgesel istikrar yönündeki niyetlerini dile getirirken farklılaşan çıkarlarıyla istikrarsızlık tüketen mi oldukları? Bütün bu sorunlar, özünde, söylem ve icraat ikileminden ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the developments in the South Caucasus region since the dissolution of the Soviet Union. The disintegration brought about the declaration of independence from the states in the region, namely Azerbaijan, Georgia, and Armenia. However, the conflicts in the aftermath of independence drawing the region into instability brought about the question of whether the instability in the region is an end result of the policies of regional actors in the region. Whether the stability in the South Caucasus is directly bound to the constructive policies of the main actors? Whether actors act as stability providers or instability exploiters in the region? Are the actors especially since 9/11 Russia and the United States while expressing intentions on regional stability, with their differing interests acts as instability exploiters? In fact, these questions stems from the dilemma of discourse and commitment.