An evaluation of current human resource management practices in the Turkish private sector
Türk özel sektöründe uygulanan güncel insan kaynakları faaliyetleri üzerine bir değerlendirme
- Tez No: 147809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynaklan Yönetimi, İK uygulamalan, Türkiye'de ÎK, Farklı Ülkelerde ÎK Uygulamalan vıı, Human Resource Management, HRM Functions, HRM in Turkey, Cross- Cultural Comparison of HRM functions
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışma Türkiye'de faaliyet gösteren 200 organizasyonun insan kaynaklan alanındaki (İK) uygulamalarını 200 katılımcının ankete verdiği cevaplan inceleyerek araştırmıştır. Araştırma kapsamında Türkiye'de değişik sektörlerde faaliyet gösteren ve Personel Yöneticileri Derneği'ne veya Kalite Derneği'ne üye organizasyonlar yer almaktadır. Araştırma dahilinde, iş analizi ve tasannu, başvuru sağlama ve personel seçme, oryantasyon ve eğitim, performans değerlendirme, kariyer planlama ve gelişim, insan kaynaklan planlaması, ücret yönetimi, işçi sağlığı ve güvenliği gibi insan kaynaklan uygulamalan incelenmiştir. Bunlara ek olarak, İnsan Kaynaklan Departmanlarmın profili (departman adı, çalışan kişi sayısı, hiyerarşik düzeyleri vb.) ve ÎK yöneticilerinin özellikleri de (eğitim, yaş, cinsiyet, deneyim, vb.) incelenmiştir. Araştırmanın visonuçlarına göre; Türkiye'deki organizasyonlann %59.5'inde İK uygulamalarını yürüten departmanlar İnsan Kaynakları Departmanı olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca, Türkiye'de faaliyet gösteren firmalar çoğunlukla personel seçme, başvuru sağlama, eğitim ve gelişim, ücret yönetimi ve oryantasyon gibi insan kaynaklan faaliyetlerini uygulamaktadırlar. Ancak, iş analizi, insan kaynaklan planlaması ve kariyer planlama gibi bazı önemli ÎK süreçleri aynı çoğunlukta uygulanmamaktadır. Araştırmaya katılan firmalar tarafından uygulansın yada uygulanmasın, bütün bu İK fonksiyonlanmn herbiri detaylı olarak analiz edilmiştir. Son olarak, araştırmanın bir diğer amacı Türkiye'deki ÎK uygulamalannı kalitatif olarak dünyadaki uygulamalan ile benzerlik ve farklılıklanm ortaya koymaktır. Bu bağlamda, araştırma sonuçlan İnternet yolu ile başvuru sağlamanın araştırmaya katılan organizasyonlar ile Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren firmalarda yaygın olarak kullnıldığını ortaya koymuştur. Aynca araştırma sonuçlan, personel seçme yöntemlerinden görüşme yönteminin araştırmaya katılan firmalar ile Doğu Avrupa' daki Ülkelerde, İngiltere'de ve Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren organizasyonlarda yaygın olarak kullanıldığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study explored human resource management (HRM) functions of 200 work organizations operating in Turkey using a questionnaire. The participating organizations were the members of either the Personnel Managers Association or the Quality Association in Turkey. Job analysis and design, recruitment and selection, orientation and employee training, performance appraisal, career planning and development, human resource planning, compensation management and incentives, managing employee health and safety were among the fields that were examined. In addition to the prevalent HRM functions, the profile of Human Resource Departments of the organizations (i.e., title, size, number of hierarchical levels, etc.), the characteristics of HRM managers (education, age, gender, experience, etc.) were also examined. For example, it was found ivthat the departments operating in field of HRM were named Human Resource Department in 59.5% of the organizations in the sample. Moreover, the results indicated that the main HRM areas practiced by the private sector organizations operating in Turkey were personnel selection, employee recruitment, training and development, compensation management, and employee orientation. Nevertheless, the other essential functions of HRM, such as job analysis, human resource planning and career planning, and development were not practiced as frequently. Whether those functions were frequently practiced or not, each of them was further analysed in terms their specific applications. Another aim of the present study was to compare the practices of HRM in Turkey with its applications in the world. For instance, the results demonstrated that recruiting via internet was practiced frequently in the surveyed organizations and in the US companies. The present study also revealed that personnel selection methods, such as interviews, were popular among surveyed organizations and organizations in Eastern European countries, England, and the US.