Market reforms and corruption in developing countries: Making sense of the relationship between the economic and the political in neoliberalism
Az gelişmiş ülkelerde piyasa reformları ve yolsuzluk: Neoliberalizmde iktisat ve siyaset ilişkisni anlamlandırmak
  1. Tez No: 147808
  2. Yazar: DEMET DİNLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Piyasa reformları, yolsuzluk, neoliberalizm, yapısal reformlar, Market reforms, corruption, neoliberalism, structural reforms
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tez gelişmekte olan ülkelerdeki neoliberal piyasa reformları ve yolsuzluk ilişkisini araştırmaktadır. Piyasa reformları ve yolsuzluğu birbirine karşıt ve birbirini dışlayan olgular olarak ele alan yaklaşımlara karşı yolsuzluk ve rant kovalama faaliyetlerinin, neoliberalizmde aldığı yeni biçimlere ve üstlendiği rollere bakmayı önermektedir. Çalışma, yolsuzluk, rant kovalama ve patronaj ilişkilerinin, bir yandan neoliberal hükümetler tarafından piyasa reformlarım uygulamak için siyasi bir strateji olarak kullanıldığını, diğer yandan da büyük sermaye gruplarını güçlendiren bir birikim mekanizması işlevi üstlendiğinivıı göstermeyi amaçlamaktadır. Bu argümanların tartışılması için, literatürde hakim olan neoliberal ve kurumcu yaklaşımların eleştirel bir değerlendirilmesi yapılmış; seçilmiş Latin Amerika ülkelerinde ve Türkiye'de devlet-işadamı ilişkilerinin ve kurumsal yapmm neoliberalizmle birlikte nasıl değiştiği incelenmiştir. Tez aynı zamanda son yıllardaki yolsuzluk karşıtı söylemin ikinci kuşak yapısal reformların uygulanması ve iktisadın siyasetten aynştınlması için meşrulaştıncı bir işlev gördüğünü iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the relationship between neoliberal market reforms and corruption in the developing countries. Against those approaches which consider market reforms and corruption as incompatible and mutually exclusive, it offers to look into the changing forms and functions that corruption and rent-seeking take in neoliberalism. The study aims to show that on the one hand corruption, rent- seeking and cronyism are used by neoliberal governments as a political strategy to implement their market reforms and on the other hand they functioned as anaccumulation mechanism to strengthen big capital groups. In order to elaborate these arguments, a critical evaluation of the dominant neoliberal and institutional methodological approaches in the literature is made and the changing state- business relations as well as the changing institutional framework in the neoliberal context of the selected countries of Latin America and Turkey are examined. The thesis is also arguing that the recent anti-corruption discourse assumed the function of legitimizing second-generation of structural reforms and the separation of the economic from the political.