Exchange rate pass-through in Turkey: An empirical investigation
Türkiye'de döviz kurunun fiyatlara geçişkenliği üzerine ampirik bir çalışma
  1. Tez No: 147848
  2. Yazar: MELEK ÖZGÜR PEKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kurun Fiyatlara Geçişkenliği, Döviz Kurları, Enflasyon, Eşbütünleşim Analizi, Türkiye, Exchange Rate Pass-Through, Exchange Rates, Inflation, Cointegration, Turkey. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada döviz kurunun fiyatlara geçiş derecesi, Türkiye ekonomisindeki farklı sektörler kapsamında Johansen eşbütünleşim analizi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada 1994:l'den 2003:4'ü kapsayan üç aylık veri seti kullanılmış. Analiz sonuçlarına göre Türkiye için uzun dönem döviz kurunun toptan eşya fiyatlarına geçişkenliği oldukça yüksek ve tama yakın bulunmuştur. Yüksek geçişkenlik derecesi özel, kamu, imalat sanayii ve enerji gibi sektör fiyatları içinde geçerli olduğu sonucuna varılmaktadır. Ayrıca, kurun kamu tarafından belirlenen fiyatlara geçiş derecesinin, özel sektör tarafından belirlenen fiyatlara geçiş derecesine kıyasla daha yüksek ancak geçiş sürecinin daha uzun olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the degree of exchange rate pass-through to prices in different sectors for Turkish economy using Johansen Cointegration procedure. The study is based on quarterly data from 1994:1 to 2003:4. In this study it is concluded that the long-run exchange rate pass- through to overall wholesale prices for Turkey is very high and nearly complete. High pass-through degrees are also valid for different sub-sectors wholesale prices like private, public, manufacturing industry and energy. Moreover, it is detected that the prices set by public sector have higher exchange rate pass-through but longer adjustment period as compared to private sector prices.