Yalova ilinde görev yapan ortaöğretim kurumları yönetici ve öğretmenlerin toplam kalite yönetimi uygulamalarına ilişkin değerlendirmeleri
Evaluations of in-service headmasters and teachers in relation to total quality management applications in secondary education institutions in Yalova
  1. Tez No: 147935
  2. Yazar: HAKAN İLASLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. MUSTAFA SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, öğretmen, ortaöğretim, toplam kalite yönetimi m, Headmaster, teacher, high school, total quality management IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Toplam kalite yönetimi müşteri taıafindan istenen hizmetleri veya ürünleri sürekli geliştiren bir yönetim felsefesi ve sistemidir. Günümüzde ulusal ekonomik sistemler global ekonomiyle yer değiştirmektedir. Toplam kalite yönetimine geçmeyen uluslar ve işletmeler globalleşen dünyada hızla rekabet edemez konuma düşmeye başlayacaklardır. Bu süreçte topfumlann global olarak rekabet edebilmeleri ancak her alanda iyi bir toplam kalite yönetimi uygulamacısı olmalarına bağlıdır. Bu yüzden okullarda toplam kalite yönetimi uygulamalarının olası faydalan çok açıktır. Toplam kalite yönetimi okulların birincil müşterileri olan öğrencilere ve işverenlere daha iyi bir hizmet sağlayacaktır. Toplam kalite yönetimi odaklı sürekli gelişme, eğitim reformunun genel ihtiyaçları için temel yoldur. Öğrenci ve öğretmenlere sunulandan daha iyi bir eğrtim ortamı, süreldi değişme ve yenüeşme merkezH toplam kalite yönetimi sistemi uygulamakla sağlanabilecektir. Böylelikle öğrenme iklimi geliştirilecektir. Bu araştirmada Yalova İlinde görev yapan ortaöğretim kurumlan yönetici ve öğretmenlerinin toplam kalite yönetimi uygulamalarına ilişkin değerlendumelerinin ne olduğunu belirlenmiştir. Toplam Kalite Yönetimi konusunda araştırma kapsamına giren yönetici ve öğretmenlerin Toplam Kalite Yönetimi'nin; yönetime katılma, takım çalışması, sürekli gelişme, liderlik, iletişim, değişme ve yenileşme ilkelerinin her birine ve tümüne ilişkin görüşleri nedir, bu görüşler arasmda, yönetici ve öğretmenlerin; mezun olduktan yüksek öğretim kurumu, lisans üstü eğitim durumları, mesleki kıdemleri, görev yaptıklan ortaöğretim kurumlan, cinsiyetleri, yaşlan, Toplam Kalite Yönetimi eğitimi alma durumlarına göre anlamlı bir farklılık var rmdırsorulanra cevap aranmıştır. Çalışmanın amaçlarını gerçekleştirmek için detaylı bir alan çalışması yapılmıştır. Yöneticilerin ve öğretmenlerin toplam kalite yönetiminin belirlenen boyutlarına ilişkin görüşlerini belirlemek için 37 sorudan ve 6 boyuttan oluşan bir anket, Yalova llindekilö ortaöğretim kurumunda toplam 41 yöneticiye ve 323 öğretmene uygulanmıştır. Toplanılan veriler bilgisayara girilmiş ve statistica programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar yönetici ve öğretmenlerin toplam kalite yönetiminin,“takım çalışması”,“sürekli gelişme”,“liderlik”,“iletişim”,“değişme ve yenileşme”boyutlannm herbirine ve toplam kalite yönetiminin tümüne ilişkin görüşleri arasmda anlamlı bir fark olmadığını, bununla birlikte yöneticilerin öğretmenlere göre toplam kalite yönetiminin 'Yönetime katılma" boyutuna katilim düzeylerinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Total Quality Management is a philosophy and system for continuously improving the services or products offered to customers. National economic systems have replaced with a global economy. Nations and businesses that do not practice Total Quality Management will become globally non competitive rapidly. This march towards no competitiveness can be avoided if citizens are helped to become Total Quality Management practitioners. Therefore, the potential benefits of Total Quality Management in a school are very clear. Total Quality Management can help a school provide better service to its primary customers-students and employers. The continuous improvement focus of Total Quality Management is a fundamental way of common requirements to educational reform. Operating Total Quality Management system with a focus on continuous growth and improvement offers more excitement to students and teachers than a“good-enough”learning environment can provide. Therefore, the climate for learning is improved. In this study, the evaluations of in-service headmasters and teachers in relation to total quality management applications in secondary education institutions in Yalova have been determined. Opinion of headmasters and teachers toward six dimensions of Total Quality Management ('^participation in management“, 'team work”,“continuously growth”, 'îeadershç“, ”ccanmunication“ ”changing and renovating“) according to their higher education institutions they graduated from, post graduation education, length of service, secondary education institutions, genders, ages, training course of total quality management have been tried to be evaluated. In order to achieve the objectives of the study, literature have been searched in detail. Then a questionnaire was used to measure opinion of headmasters and teachers toward sk dimensions of Total Quality Management. The questionnaire was administered to 41 headmasters and 323 teachers at 16 high schools in Yalova. The collected data were entered to the computer and analyzed by Statistica computer program. The results showed that there is no difference between headmasters and teachers opinions toward to ”team work“, ”continuously growth“, ”leadership“, ”communication“, ”changing and renovating“ dimensions of Total Quality Management However, headmasters opinions toward to dimension of '^participate in management”betterthan teachers'.