Bursa'da müzik öğretmeni adayları ve müzik öğretmenlerinin öğretmenlik uygulamasında sesin kullanımına ilişkin uygulamalarının değerlendirilmesi
Evalution of practices recarding use of voice, pratical of teaching that music teacher candidates in Bursa
  1. Tez No: 147954
  2. Yazar: AYLİN AKMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESRİN BİBER ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ses. Ses Eğitimi. Müzik Öğretmenliği, Öğretmenlik Uygulaması m, Voice. Voice Training, Music Teaching, Practical of Teaching. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmada insandan yola çıkarak, müziğin insan yaşamındaki yeri ve önemine, eğitimin tanımları ile genelden özele sanat eğitimi, müzik eğitimi ve tarihi, örgün eğitim kapsamında genel müzik eğitimi ve mesleki müzik eğitimi, müzik öğretmenliği eğitimi, temel eğitim, müzik dersi öğretim programlan, ses eğitimi ve tarihi, ses eğitiminin müzik eğitimindeki yeri ve önemine, insanda sesin oluşumunu ve üretimini sağlayan sistemlere, şarkı söylemeye ilişkin temel davranışlara değinilmiş ve ilgili kaynaklardan alınlılara yer verilmeye çalışılmıştır. U.Ü.G.S.E.B. Müzik ilgilimi Anabilim Dalı Lisans Programındaki Bireysel Ses Eğitimi ve Öğretmenlik Uygulaması dersleri, bu dersleri destekleyen diğer derslerin öğretim programlan, ders içerikleri ve tanımları incelenmiş, ses ve sesin kullanımı: şarkı söylemeye ilişkin temel amaç ve hedeflenen davranışların uygulamada, müzik öğretmenliğinin gerekleri doğrultusunda müzik öğretmenliğine nasıl ve ne ölçüde \ ansıdığını, varsa aksayan yönlerini saptamak için, müzik öğretmenleri ve müzik öğretmeni adaylarına kişisel ve mesleki bilgileri içeren sorulardan oluşan anket uygulanmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesi sonucunda, Bursa'da müzik öğretmenleri ve müzik öğretmeni adaylarının aldıkları Bireysel Ses Eğitimi dersi kapsamında ses ve sesin kullanımı, şarkı söylemeye ilişkin temel amaçlar ve hedeflenen davranışların kazanılmasındaki yeterlikleri saptanmıştır. Bu bulgular doğrultusunda Bireysel Ses Eğitimi programlarının, ses ve sesin kullanımı, şarkı söylemeye ilişkin temel davranışların uygulamadaki durumları açısından daha etkili olacağı düşünülerek yeni öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research first of all taken charge of human being and touched on the importance of music in people's life, the arts education from general to private with the definition of education, education and history of music, general music education and professional music education in the contents of permanent education, education of music teacher, fundamental education, music lesson instruction programmes, voice training and its history, the importance of voice training in education of music, system of processing of voice of human, basic attitudes regarding singing and taken place quotation from connected sources. Studied on Individual Voice Training (Education) and lessons of teaching practice, other lessons education programmes which supported by these lessons in the programmes, contents of lessons and definitions in the licence programmes of Uludağ University Department of Fine Arts Education / Music, applied inquiries including questions about individual and professional knowledge to the music teachers and candidates to specify voice and use of voice how effects music teaching according to proper teaching in using basic target and aimed attitudes regarding singing and specify deficiencies if present. In the consequences of analyzing of the data established in the content of individual voice education lessons that music teachers and music teacher candidates took in Bursa voice and use of voice, basic targets concerning singing and having qualifications of aimed attitudes. According to these data come to the conclusion that Individual Voice Training Programmes are more effective regarding voice and use of voice, basic attitudes about singing and occurred new suggestions.