Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda verilmekte olan müziksel işitme eğitimi dersinin değerlendirilmesi
Science of fine arts branch of education in musics
- Tez No: 147955
- Danışmanlar: DOÇ. ATİLLA SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, İşitme Eğitimi, Müzik öğretmeni Adayı, İşitme Eğitimi Uzmanı, Division Of Music, Ear Training, Student Teacher, Specialist for Ear Training
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezde müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda verilmekte olan işitme eğitiminin durumu“Müzik teorisi ve işitme eğitimi dersinin müziksel işitme eğitimi konularına ilişkin hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik durum nedir?”biçiminde oluşturulan problem cümlesi kapsamında olmak üzere ele alınarak betimlenmektedir. Bu amaçla ilk olarak Ankara, Bursa, İzmir, Kae^a, Malatya, Erzurum ve Trabzon'da eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmekte olan müzik öğretmeni yetiştirin kurumlarda öğrenim gören öğrencilere ve İşitme Eğitimi dersini vermekte olan öğretim elemanlarına anket uygulanmış olup konu uzmanlarıyla görüşme yapılmıştır. İkinci olarak elde edilen veriler toplanmış, sonuçları basit istatistiksel tekniklerle hesaplanarak tablolar halinde gösterilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda Müziksel İşitme dersinin işlenişine ilişkin bazı sorunlara işaret edilmektedir. Dersin işlenişine ilişkin olarak öğretim elemanların geleneksel çalışma yöntemlerini kullandıkları bunun yanı sıra az sayıda öğretim elemanın sınırlı düzeyde farklı yöntemlere baş vurdukları da ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra öğrenci ve öğretim elemanı görüşlerinin genellikle birbirini destekler biçimde benzerlikler gösterdiği anlaşılmaktadır. Son olarak ortaya çıkan sonuçlardan iyileştirici olacağına inanılan öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thesis In this thesis, the situation of hearing education in music teachers training schools is based on the problematical question“What is the situation and the content of music theory and hearing lessons, in realizing their purposes concerning the education of musical hearing?”For this purpose first a questionnaire has been applied to the students and the teachers of the music training schools in Ankara, Bursa, İzmir, Konya, Malatya, Erzurum and Trabzon, and than a comprehensive discussion has been made with the specialists from the area of ear training. After collecting these data, the results have been figured out by using simple statistical techniques and defined by the charts. As a result, some problems of musical hearing and ear training lessons have been indicated. Concerning the way the lessons are performed, generally the teachers use the classical methods, in addition a few teachers put into practice some different but limited methods. Also the students and the teachers have parallel opinions. Finally, from the results, to improve the working of musical hearing and ear training lessons, some suggestions have been worked up.