Public relations education the implementation of EUPRERA PR course survey in Turkey
Halkla ilişkiler eğitimi: EUPRERA halkla ilişkiler ders programları incelenmesinin Türkiye uygulaması
  1. Tez No: 148065
  2. Yazar: GÜLŞAH AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSELİ USLUATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Halkla İlişkiler, Education and Training, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Eğitim, Türkiye'de Halkla İlişkiler Eğitimi, EUPRERA, Halkla İlişkiler Ders Programları. ıx, Public Relations, Education, Public Relations Education in Turkey, EUPRERA, Public Relations Academic Programmes. vm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma Türkiye ve Avrupa' daki halkla ilişkiler eğitimi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Araştırmanın önemi iki olgudan kaynaklanmaktadır; ilk olarak doğudan batıya bir beyin göçü söz konusudur ve bu göç eğitimde uyumun gerekliliğini artırmaktadır. İkinci olarak Türkiye, Avrupa Birliğine tam üyelik için aday ülke olma aşamasındadır. Bu da eğitim konusunda benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkarılması için uygun bir aşamadır. Araştırmada ilk olarak Türkiye'deki üniversitelerin ilgili bölümlerinin akademik programları toplanmıştır. İkinci olarak bu akademik programlar ortak ve farklı dersler konusunda taranmış ve bunu takiben Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde yapılan“EUPRERA Halkla İlişkiler Eğitimi Araştırması”nm sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar Türkiye ile üye ülkeler arasında bir kaç ders dışında ortak ders olmadığını göstermektedir. Buna ek olarak üye ülkeler arasında da bir uyuma rastlanmamaktadır. Ortak olan derslerin sayısı oldukça azdır. Tüm üyelerinin tek bir sistemin parçası olmasını isteyen bir Birlik için eğitim iyi bir başlangıç noktası olarak görülebilir. Ancak gözükmektedir ki, eğitimde tek bir sistem yerine her ülkenin kendisine özgü ve farklı sistemi devam ettirilmeye çalışılmaktadır. Türkiye'nin bir değişikliğe gitmesi gerekiyorsa, bunu yapmak için Birlik'teki değişimleri beklemesi gerekmektedir. Buna rağmen, bu çalışmanın amaç ve yöntemi, Avrupa Birliği uyum sürecine eğitim alanında katkıda bulunmak isteyen araştırmacılar için esin kaynağı olabilir.
Özet (Çeviri)
The focus of this study is the Public Relations education in Turkey and Europe. The importance of such a study rises from two facts. First, there is a huge migration from east to west and this creates the necessity of similarity in the content of the education, if not in the systems. Second, Turkey is about to be a candidate for full membership to European Union (EU) which brings the need to recognize the similarities and differences in the professional education. To find out the content of PR education, officers from Turkish Universities were contacted and academic programmes were collected. Second the analysis of these programmes was compared with the results of The EUPRERA Survey of PR education among EU member countries. The findings show that there is almost no similarity in the content of public relations education, between Turkey and EU member countries. Besides, there is no harmony among the member countries. The number of the common courses is less then a hand's fingers. For an association that works for a great unity, the education system should be a good point to start. However, it seems that education system is tried to be kept the same and unique to each country, instead of forming a single system. If necessary Turkey has to wait to see the progress in the Union, before making changes in the current system and content. Still, the aim and methodology of this study of PR can give insight to researchers who want to contribute to the EU adaptation process, by means of education.