Büyük ölçekli işletmelerde halkla ilişkiler uygulamaları: Kayseri örneği
Public relations implementation the large scale business: Case of Kayseri
  1. Tez No: 254173
  2. Yazar: ESENAY ÇAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, İletişim, Büyük Ölçekli İşletme, Public Relations, Communication, Large-Scale Business
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Temel amacı tanıma ve tanıtmak olan halkla ilişkiler özellikle günümüzün toplumsal ve ekonomik yapısının bir sonucu olarak kuruluşların duyarlı oldukları çevreyi tanımaları ve o çevreye kendilerini tanıtmaları için sahip olmaları gereken iki yönlü bir iletişim unsurudur.Özellikle büyük ölçekli işletmeler, ilişki içinde bulunduğu kişi ve kuruluşlarla sağlıklı, güvenilir ve doğru ilişkiler kurmak, iç ve dış halklarına karşı olumlu bir imaj yaratmak durumundadır. Bu amaçla her işletme gerek kendi bünyesinde gerek bağımsız bir ajans aracılığıyla çeşitli halkla ilişkiler araçlarını kullanırlar.Ülkemizde 1960'lı yıllardan sonra önem kazanan halkla ilişkiler faaliyetlerinin günümüzde profesyonel anlamda uygulanabildiğini ve öneminin her geçen gün çok daha iyi anlaşıldığını görmekteyiz. Halkla ilişkiler alanında verilen akademik eğitimler, uygulayıcıların daha donanımlı olması adına sağlanan çeşitli eğitim faaliyetleri de bunun bir göstergesidir.Tezin uygulama bölümünde ülkemiz ekonomisinde önemi bir yere sahip Kayseri'deki büyük ölçekli işletmelerde halkla ilişkiler uygulamalarının boyutunu görmek başarısını ve/veya eksikliklerini tespit etmek amacıyla 30 sorudan oluşan anket çalışması büyük ölçekli 53 işletme üzerinde uygulanmıştır. İşletme yöneticilerine halkla ilişkilerin nasıl algılandığı, halkla ilişkiler uzmanlarının genel özellikleri, halkla ilişkiler faaliyetlerinden hangilerinin ne amaçla ve derece kullanıldığının tespitine yönelik çeşitli sorular yöneltilmiştir. Elde edilen sonuçlar halkla ilişkiler kapsamında olması gereken ile mevcut durumun karşılaştırılmasına olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Public relations which have a basic aim to recognizing and introducing, especially nowadays as the result of social and economical structure, it is a bidirectional communication fact that they need to have, for the establisment which are sensitive to know their environment and to introduce themselves. Especially companies which have a large scale have to create right image toward to internal and external people that they contact with, to establish healthy, reliable and true relationship with people and companies. For this aim every company use various public relations tools, whether its own constitution or through the free agency.In our country ,activities of public relations that get importance after 1960 , nowadays we can see that as profesional, it can be performed and day by day it gets more understandable. The academical education in the area of public relations and different educational activities to make performer more equipped is the one sign of that. In the aplication of the thesis a questionnaire that has 30 questions has performed to determine the success, incompetence and the dimension of the public relations at the companies in Kayseri that have a large scale and a very important place for the economy of the country.İt has been asked various questions to the company managers to determine how public relations are perceived, general characters of publich relations experts which public relations activities are used for what purpose and which level.The result that was taken give opportinity to company the things that has to be in public relations with the situation which is existing