Interlocking directorates and implications for corparate performance in S and P and ISE list of 100
Çapraz yönetim kurulu üyeliği ve S and P ve İMKB şirketlerinin finansal performanslarına etkisi
- Tez No: 148102
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA DİCLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, çapraz yönetim kurulu üyeliği, yönetim kurulları nitelikleri, finanssal performans. xı, Corporate governance, interlocking directorate, attributes of board of directors, financial performance
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Kurumsal yönetim araştırmaları, şirketlerin sermayelerini etkin bir şekilde kullanabilmelerine imkan sağlamaktadır. Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırmada Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Türkiye'de yer alan iki yüz (200) şirket karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Hedef kitle, bu şirketlerin yönetim kurulu üyeleridir. Araştırmanın amacı, aynı anda birden fazla şirketin yönetim kurulunda oturan yönetim kurulu üyeleri ile bu uygulamanın şirketlerin finanssal performansına olan etkilerinin araştırılmasıdır. Araştırma sonuçlarına göre, yönetim kurullarının karakteristikleri, şirketlerin finanssal performanslarım etkilemektedir. Veriler, şirketlerin finanssal performansları ile çapraz yönetim kurulu üyeliği arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Corporate governance research helps assure corporations use their capital efficiently. This research is a descriptive and comparative study of two hundred (200) companies located in US and in Turkey. The sample includes board of directors of these companies. The focus of the research topic is to understand the performance level of these companies in relation to interlocking directorates established by the organizations. As a result of this research, descriptive features of these companies' financial performance indicators and the characteristics of board of directors were linked; and various comparisons between two companies were established. Data concluded that, there is a significant relationship between financial ratios of companies and interlocking directorates. Performing statistical tests help establish this relationship.